Material Science - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   What is meant by specific surface?
- Published on 06 Aug 15

a. surface area per unit volume
b. surface area per unit weight
c. surface weight per unit area
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: surface area per unit weight

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which type of microscope is used to determine particle diameter between (10 to 0.001 μ)?
- Published on 06 Aug 15

a. Optical microscope
b. Electron microscope
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Electron microscope

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   What are the metal requirements to have creep resistance property?
- Published on 06 Aug 15

a. Low melting point
b. High oxidation resistance
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: High oxidation resistance

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What does primary creep in creep curve indicate?
- Published on 06 Aug 15

a. Due to down deformation, resistance of metal increases
b. Due to down deformation, resistance of metal decreases
c. It represents high strain rate
d. It represents creep at constant rate
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Due to down deformation, resistance of metal increases

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which of the following statements is/are false?

1. Ball indenter in Rockwell hardness test is made of diamond
2. Brale indenter in Rockwell hardness test is made of diamond
3. Micro hardness test is used to measure hardness of thin brittle materials

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1
b. Only 2
c. Only 3
d. All the statements are false
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What is the effect of L/D ratio on compressive strength?
- Published on 06 Aug 15

a. compressive strength increases and then remains constant as L/D ratio increases
b. compressive strength decreases and then increases as L/D ratio increases
c. compressive strength decreases and then remains constant as L/D ratio increases
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: compressive strength decreases and then remains constant as L/D ratio increases

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Match the following group 1 items with group 2 items and select the correct option

1. Durometers ---------------------------------------------- A. Value of modulus of rigidity
2. Brinell Hardness test ---------------------------------- B. To verify formability
3. Torsion test----------------------------------------------- C. Hardness of non-metallic materials like plastics
4. Erichsen cupping test ---------------------------------- D. Hardness of soft and ductile materials

- Published on 06 Aug 15

a. 1 – D, 2 – B, 3 – A, 4 – C
b. 1 – C, 2 – D, 3 – A, 4 – B
c. 1 – B, 2 – A, 3 – D, 4 – C
d. 1 – D, 2 – A, 3 – B, 4 – C
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1 – C, 2 – D, 3 – A, 4 – B

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Ceramics having nuclear applications can be used as
- Published on 06 Aug 15

a. moderators
b. controls
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Select the correct option which shows mechanical property of ceramic materials?
- Published on 06 Aug 15

a. Non-crystalline ceramics become brittle below recrystallization temperature
b. At high temperatures ceramics have favorable properties
c. Ceramic products are resistant to oxidation
d. Ceramics can be used as a moderator
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Non-crystalline ceramics become brittle below recrystallization temperature

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which process is used to remove internal stresses from a metal?
- Published on 06 Aug 15

a. Annealing
b. Cold working
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Annealing

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7