Mechanical System Design - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Which of the following ergonomic factors are encountered in engineering applications?
- Published on 18 Sep 15

a. Thermal radiations
b. Lubrication failure
c. Fatigue
d. Corrosion
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Fatigue

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which of the following statements is/are true about safety/risk?
- Published on 18 Sep 15

a. Risk is potential for damage
b. Hazard is likely hood of damage
c. Danger is combination of risk and hazard
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Danger is combination of risk and hazard

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which of the following processes is used for surface finishing?
- Published on 18 Sep 15

a. Shaping
b. Broaching
c. Lapping
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Lapping

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   In forging process, forging plane is the plane __________
- Published on 18 Sep 15

a. parallel to die motion
b. perpendicular to die motion
c. where two die halves meet
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: perpendicular to die motion

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   What are the factors affecting selection of casting process?
- Published on 18 Sep 15

a. Tolerances
b. Surface finish
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which of the following is a property of bulk load?
- Published on 18 Sep 15

a. Hardness
b. Cake forming tendency
c. Suspension part
d. Weight
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Cake forming tendency

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which of the following is not a hoisting equipment with lifting gear?
- Published on 18 Sep 15

a. Cage elevators
b. Jib cranes
c. Pulleys
d. Troughed belts
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Troughed belts

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What are bulk loads?
- Published on 18 Sep 15

a. Lump of material
b. Single rigid mass
c. Homogeneous particles
d. Heterogeneous particles
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Single rigid mass

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which belt conveyor prevents sliding down of material at an inclination of 55o with horizontal?
- Published on 18 Sep 15

a. Flat belt conveyor
b. Troughed belt conveyor
c. Blanket belt conveyor
d. Woven wire belt conveyors
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Blanket belt conveyor

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which of the following statements is false for troughed belt conveyors?

1. Troughed belt conveyors use flexible belts
2. They contain five idlers
3. Depth of trough decreases with increasing number of idlers
4. Flexibility of belt increases as depth of trough decreases

- Published on 18 Sep 15

a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 3 and 4
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 3 and 4

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8