Mechatronics - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   If the value of error increases, the changing speed of controller output __________.
- Published on 15 Sep 15

a. increases
b. decreases
c. remains constant
d. cannot say
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: remains constant

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The range of control of controller __________ due to presence of offset.
- Published on 15 Sep 15

a. increases
b. decreases
c. remains constant
d. cannot say
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Shifting of set point and adjusting its new value by the controller, when the value of disturbance increases, is called as_______.
- Published on 15 Sep 15

a. set-shift
b. offset
c. stabilization
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: offset

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which of the following is/are the drawback/s of proportional control?

1. Proportional control system is complicated and costly.
2. Proportional control system is not suitable for pressure temperature and flow control problems
3. If there are sudden disturbance, the proportional control system takes time to stabilize.

- Published on 15 Sep 15

a. (1)
b. (2)
c. (3)
d. (1), (2) and (3)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: (3)

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Consider the following graph of Controller Characteristics of On-Off Control. The region shown between curve A and curve B is called as________.
- Published on 15 Sep 15

Controller-Characteristics-of-On-Off-Control-Region.png
a. dead zone
b. hysteresis
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   __________ is the time required for the response to reach 50% of the final value in the first attempt.
- Published on 15 Sep 15

a. Rise time
b. Peak time
c. Settling time
d. Delay time
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Delay time

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   If the frequency of the input signal to a system is increased, the amplitude of the output _______.
- Published on 15 Sep 15

a. start reducing
b. start increasing
c. be remain constant
d. be unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: start reducing

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In all cases of input frequency, if the gain starts reducing, the phase angle will _______.
- Published on 15 Sep 15

a. start reducing
b. start increasing
c. be remain constant
d. be unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: start reducing

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What is the ratio of amplitude of response to that of the input called?
- Published on 15 Sep 15

a. Response
b. Gain
c. Phase
d. Frequency
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Gain

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which method is used for stability analysis?
- Published on 15 Sep 15

a. Nyquisit criteria
b. Root locus method
c. Routh Hurwitz criteria
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6