Metrology and Quality Control - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   What is meant by hitch hiking?
- Published on 07 Aug 15

a. procedure of secret voting to select the most appropriate idea
b. enlisting ideas in specific format considering similarities
c. ideas suggested based on other ideas
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: ideas suggested based on other ideas

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What does N, P and L mean in N.P.L. Gauge interferometer?
- Published on 07 Aug 15

a. Nikon pulsed laser
b. Nuclear plasma laboratory
c. National Physics Laboratory
d. Nuclear physics laboratory
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: National Physics Laboratory

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Calculate the taper angle, if 8 mm and 12 mm are the diameters of A and B balls respectively. Ball A is at a height of 25 mm from the horizontal ground surface and B at 15 mm.
- Published on 07 Aug 15

a. 14.47o
b. 28.95o
c. 7.23o
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 28.95o

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The aim of Just-In-Time manufacturing principle is to eliminate
- Published on 07 Aug 15

a. time wastage
b. labour wastage
c. cost of excessive inventory
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: all of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which quality management program is related to the maintenance of plants and equipments?
- Published on 07 Aug 15

a. Environmental management systems
b. Fault tree analysis
c. Failure mode effect analysis
d. Total productive maintenance
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Total productive maintenance

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What is acceptance quality level?
- Published on 07 Aug 15

a. Maximum percentage of defective parts for sampling purpose are considered satisfactory as a process average
b. Minimum percentage of defective parts for sampling purpose are considered satisfactory as a process average
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Maximum percentage of defective parts for sampling purpose are considered satisfactory as a process average

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which of the following statements is/are true for sampling inspection?
- Published on 07 Aug 15

a. Acceptance sampling does not involve any risk
b. Characteristics of the entire lot can be truly specified
c. Less fatigue results in less mistakes
d. All the above statements are true
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Less fatigue results in less mistakes

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What is the graph (frequency vs cell) shown below called as?
- Published on 07 Aug 15

MQC - (131).jpeg
a. Bar diagram
b. Frequency histogram
c. Frequency bar chart
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Frequency histogram

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What is capability ratio?
- Published on 07 Aug 15

a. The ratio of process capability and number of units inspected
b. The ratio of specification range and process capability
c. The ratio of number of defectives and process capability
d. The ratio of number of defectives and number of units inspected
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: The ratio of specification range and process capability

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What is meant by P, D, S and A in PDSA cycle?
- Published on 07 Aug 15

a. Progress Development Study Act
b. Plan Do Study Act
c. Project Development Study Act
d. Prevention Do Study Act
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Plan Do Study Act

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...