Microcontrollers and Applications - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

1)   Which flags of status register are most likely to get affected by the single-cycle increment and decrement instructions?
- Published on 12 Nov 15

a. P Flags
b. C Flags
c. OV Flags
d. Z Flags
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Z Flags

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Where is the result stored after an execution of increment and decrement operations over the special - purpose registers in PIC?
- Published on 12 Nov 15

a. File Register
b. Working Register
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which instruction is applicable to set any bit while performing bitwise operation settings?
- Published on 12 Nov 15

a. bcf
b. bsf
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: bsf

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What does the 'program idata' section of data memory contain in C-18 Compiler?
- Published on 12 Nov 15

a. statically assigned/allocated initialized user variables
b. statically assigned /allocated uninitialized user variables
c. only executable instructions
d. variables as well as constants
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: statically assigned/allocated initialized user variables

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In which aspects do the output functions specified in stdio.h differ from ANSI specified versions?
- Published on 12 Nov 15

a. Provision of MPLAB specific extensions
b. Floating-point Format Support
c. Data in Program Memory
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which command-line option of compiler exhibits the banner comprising overall number of errors, messages, warnings and version number after an accomplishment of the compilation process?
- Published on 12 Nov 15

a. help
b. verbose
c. overlay
d. char
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: verbose

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which among the below assertions represent the salient features of PIC in C-18 compiler?
- Published on 12 Nov 15

a. Transparent read/ write access to an external memory
b. Provision of supporting an inline assembly during the necessity of an overall control
c. Integration with MPLAB IDE for source-level debugging
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which register/s should set the SPEN bit in order to configure RC7/RX/DT pins as DT (data lines)?
- Published on 12 Nov 15

a. TXSTA
b. RCSTA
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: RCSTA

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which bit plays a salient role in defining the master or slave mode in TXSTA register especially in synchronous mode?
- Published on 12 Nov 15

a. RSRC
b. CSRC
c. SPEN
d. SYNC
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: CSRC

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What is the status of shift clock supply in an USART synchronous mode?
- Published on 12 Nov 15

a. Master-internally, Slave-externally
b. Master-externally, Slave-internally
c. Master & Slave (both) - internally
d. Master & Slave (both) - externally
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Master-internally, Slave-externally

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...