Network Theory - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

Dear Readers, Welcome to Network Theory multiple choice questions and answers with explanation. These objective type Network Theory questions are very important for campus placement test, semester exams, job interviews and competitive exams like GATE, IES, PSU, NET/SET/JRF, UPSC and diploma.

Specially developed for the Electronic Engineering freshers and professionals, these model questions are asked in the online technical test and interview of many companies.

These tutorial are also important for your viva in university exams like Anna university, Pune, VTU, UPTU, CUSAT etc.

1)   If z-parameters are z11 = 40, z22 = 50 and z12 = z21 = 20, what would be the value of y22 in the matrix form of y-parameters given below?
- Published on 07 Oct 15

matrix form.png
a. 4 / 160
b. 5 / 160
c. 10 / 160
d. 15 / 150
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 4 / 160

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   If the two ports are connected in cascade configuration, then which arithmetic operation should be performed between the individual transmission parameters in order to determine overall transmission parameters?
- Published on 07 Oct 15

a. Addition
b. Subtraction
c. Multiplication
d. Division
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Multiplication

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which among the following represents the precise condition of reciprocity for transmission parameters?
- Published on 07 Oct 15

a. AB - CD = 1
b. AD – BC = 1
c. AC – BD = 1
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: AD – BC = 1

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which is the correct condition of symmetry observed in z-parameters?
- Published on 07 Oct 15

a. z11 = z22
b. z11 = z12
c. z12 = z22
d. z12 = z21
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: z11 = z22

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   An open circuit reverse voltage gain in h-parameters is a unitless quantity and generally equivalent to ________
- Published on 07 Oct 15

a. V1 / I1 (keeping V2 = 0)
b. I2 / I1 (keeping V2 = 0)
c. V1 / V2 (keeping I1 = 0)
d. I2 / V2 (keeping I1 = 0)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: V1 / V2 (keeping I1 = 0)

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   How is the short circuit reverse transfer admittance (y12) calculated in terms of current and voltage ratio?
- Published on 07 Oct 15

a. V2/ I1 (keeping I2 = 0)
b. I2/ V1 (keeping V2 = 0)
c. I1/ V2 (keeping V1 = 0)
d. V1/ I2 (keeping I1 = 0)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: I1/ V2 (keeping V1 = 0)

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which among the below mentioned cases are responsible for generating the oscillations with increasing amplitude in time domain response of system function?

A. Complex poles with positive real part
B. Complex poles with negative real part
C. Repeated poles on imaginary axis
D. Repeated poles on real axis

- Published on 07 Oct 15

a. A & C
b. B & D
c. B & C
d. A & D
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: A & C

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which oscillations will be generated in the time domain response, if complex conjugate poles are present with negative real part?
- Published on 07 Oct 15

a. Damped oscillations
b. Undamped oscillations
c. Sustained oscillations
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Damped oscillations

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   For the pole-zero plot given below, what would be the value of system function H(s), if the d.c. gain of the system is 20?
- Published on 07 Oct 15

Pole-zero Plot.png
a. 10 (s + 4) / (s + 1) (s2 + 6s - 10)
b. 20 (s - 4) / (s + 3) (s2 _ 6s +10)
c. 40 (s + 4) / (s + 3) (s2 - 6s - 10)
d. 50 (s + 4) / (s + 1) (s2 + 6s +10)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 50 (s + 4) / (s + 1) (s2 + 6s +10)

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What would be the value of i(t) especially for t > 0 in the RC circuit shown below? [Assume that the polarities of vc (0-) are similar to the drop across capacitor due to i(t)]
- Published on 07 Oct 15

Circuit Diagram.png
a. -2.125 e-1t A
b. -4.125 e-2t A
c. -8 e-4t A
d. -10 e-5t A
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: -2.125 e-1t A

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...