Networking - Programming Language (MCQ) questions

Dear Readers, Welcome to Networking multiple choice questions and answers with explanation. These objective type Networking questions are very important for campus placement test and job interviews.

Specially developed for the Networking freshers and professionals, these model questions are asked in the online technical test and interview of many IT companies.

1)   Which of the following is/are functions of header subfields?

I. Router change flag
II. Virtual path identifier
III. Header error control
IV. Cell loss priority

- Published on 19 Oct 15

a. III, IV
b. II, III, IV
c. I, II
d. I, III, II
Answer  Explanation 

ANSWER: II, III, IV

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   All networks require a central location to bring media segments together. These central locations are called _________ .
- Published on 19 Oct 15

a. Bridges
b. Switches
c. Hubs
d. Routers
Answer  Explanation 

ANSWER: Hubs

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Why ATM was developed?
- Published on 19 Oct 15

a. To handle both traditional high-throughput data traffic and real-time,low-latency content.
b. Designed to unify telecommunication and computer networks.
c. To meet the needs of the Broadband Integrated Services Digital Network.
d. All of the above.
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above.

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is the difference between forwarding and routing?
- Published on 19 Oct 15

a. Forwarding does not transmit data on outgoing links, but routing does.
b. Forwarding finds suitable path for a packet than routing.
c. Forwarding is a part of decision making while routing is not.
d. Forwarding is used in telephony while routing is used in all networks.
Answer  Explanation 

ANSWER: Forwarding is used in telephony while routing is used in all networks.

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Match the following List 1 to List 2

1. Open message --------------- i. To close an active session
2. Update message ------------ ii. Opens a BGP communications session
3. Keep-alive message -------- iii. Provide routing updates to other BGP system
4. Notification message ------- iv. Notifies BGP peers device is active

- Published on 19 Oct 15

a. 1-ii, 2-i, 3-iv, 4-iii
b. 1-iv, 2-iii, 3-i, 4-ii
c. 1-ii, 2-iii, 3-iv, 4-i
d. 1-i, 2-ii, 3-iii, 4-iv
Answer  Explanation 

ANSWER: 1-ii, 2-iii, 3-iv, 4-i

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which of the following is/are the advantages of hierarchical routing?
- Published on 19 Oct 15

a. Portability
b. Scalability
c. Reliability
d. Flexibility
Answer  Explanation 

ANSWER: Scalability

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which of the following statements is/are true about path vector routing?
- Published on 19 Oct 15

a. Path vector routing is similar to the link state router.
b. Exterior Gateway Protocol (EGP) is used in Path Vector.
c. Maintains the path information and gets updated dynamically.
d. Not flexible in selecting the path while hiding the information.
Answer  Explanation 

ANSWER: Maintains the path information and gets updated dynamically.

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What is a path vector routing?
- Published on 19 Oct 15

a. network routing protocol
b. inter-domain routing
c. exterior gateway protocol
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: network routing protocol

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What is the default port of SMTP?
- Published on 19 Oct 15

a. 85
b. 70
c. 80
d. 25
Answer  Explanation 

ANSWER: 25

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Ethernet is a multi-access network and most successful local area networking technology.
- Published on 19 Oct 15

a. True
b. False
Answer  Explanation 

ANSWER: True

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...