One Word Substitutes - English (MCQ) for Bank, MBA, CAT, MAT, GMAT, SSC

1)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

A person who talks in sleep is called as

- Published on 04 May 16

a. Philatelist
b. Somnambulist
c. Somniloquist
d. Oneirocritic
Answer  Explanation 

ANSWER: Somniloquist

Explanation:
A person who talks in sleep is called as Somniloquist
Suffix 'ist' is used to denote a person who is skilled or expert in something.
The word 'Somniloquist' is a Latin word. 'Somni' means sleep and 'loqui' means to talk.

The meanings of remaining words are:

Somnambulist - A person, who walks in sleep
Oneirocritic –A person who interprets dreams
Philatelist – A person who collects stamps


2)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

The person who knows everything

- Published on 22 Apr 16

a. Omnipresent
b. Omnipotent
c. Omniscient
d. Oblivious
Answer  Explanation 

ANSWER: Omniscient

Explanation:
The meanings of the words are:

Omnipresent - present everywhere
Omnipotent – To have unlimited power
Omniscient - The person who knows everything
Oblivious – Ignorant person (A person who is unaware of everything)


3)   Choose the correct alternative which can be substituted for the given word/ sentence.

A person involving in an activity for pleasure and not money is called as ___

- Published on 20 Apr 16

a. Amateur
b. Follower
c. Altruist
d. Antiquarian
Answer  Explanation 

ANSWER: Amateur

Explanation:
The meanings of given words are:
Amateur - A person involving in an activity for pleasure and not money
Follower – believer, supporter, etc.
Altruist - A who works for the good of others.
Antiquarian – Person interested in antiquities (ancient objects)


4)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

The life history of a person written by an author is called as ___________

- Published on 19 Apr 16

a. Autobiography
b. History
c. Bibliography
d. Biography
Answer  Explanation 

ANSWER: Biography

Explanation:
The life history of a person written by an author is called as Biography

The meanings of other words are:

a. Autobiography - The life history of a person written by himself is called as Autobiography. (Eg: 'Wings of Fire' – Dr. A.P. J. Abdul Kalam)
b. History - Study of past events
c. Bibliography - List of all of sources used in research work


5)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

A person who eats too much is called as _______

- Published on 15 Apr 16

a. Glutton
b. Nibbler
c. Cannibal
d. Omnivore
Answer  Explanation 

ANSWER: Glutton

Explanation:
The meanings of other words are:

Glutton - A person who eats too much
Nibbler – A person who eats small and quick bites
Cannibal – One who eats the human flesh
Omnivore – Animal/Person consuming food both plant and animal origin


6)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

Place for ammunition and weapons is called as ________

- Published on 13 Apr 16

a. Asylum
b. Arsenal
c. Archives
d. Acoustics
Answer  Explanation 

ANSWER: Arsenal

Explanation:
Place for ammunition and weapons is called as Arsenal.
The meanings of other words are:
Asylum – Hospital for mad people
Archives – Place of collecting public/government/historical records.
Acoustics – Science of sound


7)   In the following questions, write a single word which can be replaced with the key sentence.

An examination of a dead body is called as

- Published on 12 Apr 16

a. Amputate
b. Autopsy
c. Morgue
d. Crusade
Answer  Explanation 

ANSWER: Autopsy

Explanation:
The meanings of other words are:

Amputate - To cut off an infected part of a person's body
Autopsy - An examination of a dead body
Morgue - A place where dead bodies of victims or accidents are kept for identification.
Crusade - A religious war.


8)   In the following questions, write a single word which can be replaced with the key sentence.

'A large enclosure for keeping birds' is also called as __________

- Published on 11 Apr 16

a. Zoo
b. Aquarium
c. Aviary
d. Homicide
Answer  Explanation 

ANSWER: Aviary

Explanation:
The meanings of the words are:

Zoo - A large enclosure for wild animals
Aquarium - A large enclosure for fish
Aviary - A large enclosure for keeping birds
Homicide - Killing of human beings


9)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

'General pardon of political offenders' is also called as ________.

- Published on 07 Apr 16

a. Amnesty
b. Despotism
c. Autocracy
d. Magnanimity
Answer  Explanation 

ANSWER: Amnesty

Explanation:
The meanings of the words are given below:

Amnesty : General pardon of political offenders.
Despotism : It is a form of government in which a single entity rules with absolute power.
Autocracy : A government which is run by a dictator.
Magnanimity : Having generous and kind nature.


10)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

Person who writes in a newspaper

- Published on 31 Mar 16

a. Writer
b. Author
c. Journalist
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Journalist

Explanation:
While writer and author are general terms, journalist is a more specific term indicating professionals who write for newspapers and other media such as journals, periodicals etc.


1 2 3 4