Optical Fiber Communication - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

1)   Which among the following misalignments give/gives rise to the occurrence of splice loss?
- Published on 23 Nov 15

a. Longitudinal separation between the end-faces of fiber
b. Angular tilt between fiber ends
c. Transverse offset between fiber ends
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which among the following stages is/are adopted in Splice Loss Experiment?
- Published on 23 Nov 15

a. Translational
b. Rotational
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   In chromatic dispersion, which parameter for the modulation of the received signal is measured with the help of a vector voltmeter?
- Published on 23 Nov 15

a. Amplitude
b. Frequency
c. Phase
d. Period
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Phase

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   For measuring the shape of input pulse in time-domain intermodal dispersion method, the test fiber is replaced by another fiber whose length is less than ___ of the test fiber.
- Published on 23 Nov 15

a. 1%
b. 5%
c. 10%
d. 20%
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1%

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Why is an electrical isolation required between several portions of an electronic circuit?
- Published on 23 Nov 15

a. Provision of high voltage protection
b. Reduction in noise level
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Basically, solitons are pulses which propagates through the fiber without showing any variation in ______
- Published on 23 Nov 15

a. Amplitude
b. Velocity
c. Shape
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which band/s specify/ies the operation range of Erbium doped fiber amplifier (EDFA)?
- Published on 23 Nov 15

a. By O band
b. By C band
c. By S band
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: By C band

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In an optical network, increase in the number of lasers ________the bit rate.
- Published on 23 Nov 15

a. Increases
b. Stabilizes
c. Decreases
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Increases

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which among the following parameters is/are decided by the front-end of a receiver?
- Published on 23 Nov 15

a. Sensitivity
b. Bandwidth
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which nature of charge carriers give rise to the current fluctuations thereby resulting into the generation of shot noise?
- Published on 23 Nov 15

a. Continuous
b. Discrete
c. Sampled
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Discrete

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10