Ordering of Words - English (MCQ) for Bank, MBA, CAT, MAT, GMAT, SSC

1)   Rearrange the following parts (1, 2, 3 and 4) in proper sequence to obtain a correct sentence.

1. its best
2. is simply
3. science
4. the common sense at

- Published on 07 Apr 16

a. 1, 2, 4, 3
b. 4, 2, 1, 3
c. 2, 3, 4, 1
d. 3, 2, 4, 1
Answer  Explanation 

ANSWER: 3, 2, 4, 1

Explanation:
The correct option is (d) 3,2,4,1.
Science is simply the common sense at its best.
The order of remaining options (a, b, c) cannot make a meaningful sentence.


2)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

a. She saw her opportunity
b. to make amends
c. when he came to her home
d. to borrow some sugar.

- Published on 31 Mar 16

a. bcda
b. bcad
c. adbc
d. abcd
Answer  Explanation 

ANSWER: abcd

Explanation:
The correct option is abcd because she only gets a chance to make amends when something happens (i.e he came to borrow sugar). Another possible option could be cdab, but this option is not available in the set of possible choices.


3)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

A. I wanted to tell her
B. not to talk to him
C. not listen to me.
D. but she would

- Published on 28 Mar 16

a. abcd
b. abdc
c. adbc
d. bcad
Answer  Explanation 

ANSWER: abdc

Explanation:
The correct answer is (b) because she would not listen to him, so he could not talk to her. The correct sequence is adbc.


4)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

a. The CEO
b. of making the right decision
c. was not scared
d. despite a loss in profits

Correct Sequence:

- Published on 17 Mar 16

a. abcd
b. abdc
c. acbd
d. bcda
Answer  Explanation 

ANSWER: acbd

Explanation:
“The CEO” is the subject of the sentence not scared of making the decision is the verb or action part and despite profits were lessening forms part of the predicate or latter half of the sentence. The entire sentence therefore reads meaningfully if (c) is chosen.


5)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

a. She wondered if
b. work hard for a living
c. he would ever
d. because he was so rich.

Correct Sequence:

- Published on 14 Mar 16

a. abcd
b. abdc
c. acbd
d. bcda
Answer  Explanation 

ANSWER: acbd

Explanation:
Correct sequence is acbd because he need not work hard for a living as he is rich- this is her thought.


6)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

a. She danced with joy
b. that she had topped
c. when she found out
d. the board examination.

Correct Sequence:

- Published on 14 Mar 16

a. abcd
b. abdc
c. acbd
d. bcda
Answer  Explanation 

ANSWER: acbd

Explanation:
She was dancing with joy at some positive news (i.e topping the board exams). While the former is the subject of the sentence, the latter is the predicate.


7)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

a. She was wishing
b. for her
c. for something
d. that was not good

Correct Sequence:

- Published on 11 Mar 16

a. abcd
b. abdc
c. acdb
d. bcda
Answer  Explanation 

ANSWER: acdb

Explanation:
The correct sentence: She was wishing for something that was not good for her. She refers to the subject while not good for her is the predicate and was wishing is the verb joining the two.


8)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

a. I was certain
b. the management meeting.
c. be allowed to attend
d. that subordinates would not

Correct Sequence:

- Published on 10 Mar 16

a. abcd
b. abdc
c. adcb
d. bcda
Answer  Explanation 

ANSWER: adcb

Explanation:
Subordinates forms the subject of the sentence while management meeting is the predicate (latter part of the sentence). Some action is required to connect the subject to the predicate which in this case is a verb( would not be allowed to attend). Hence the correct sequence is “adcb”.


9)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

a. The managing director
b. in listening to her
c. was not interested
d. explanation about why profits were lessening.

- Published on 09 Mar 16

a. abcd
b. abdc
c. acbd
d. bcda
Answer  Explanation 

ANSWER: acbd

Explanation:
“The managing director” is the subject of the sentence not interested in listening is the verb or action part and why profits were lessening forms part of the predicate or latter half of the sentence. The entire sentence therefore reads meaningfully if (c) is chosen.


10)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

A swathe of the white stuff

A) stretching for maybe fifteen metres
B) lay across the track in front of us
C) and the dirt track reappeared
D) before it petered out

- Published on 21 Sep 15

a. ABDC
b. BCDA
c. BADC
d. DBAC
Answer  Explanation 

ANSWER: BADC

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3