Partnership - Quantitative Aptitude (MCQ) questions

1)   Kiran started a business investing Rs. 20,000. After 4 months, Sanket joined with a capital of Rs. 12000. At the end of the year, they earn a profit of Rs. 14,000. Find what will be the share of Sanket in the profit?
- Published on 04 May 16

a. Rs. 2880
b. Rs. 3000
c. Rs. 4000
d. Rs. 3700
e. Rs. 3560
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 4000

Explanation:
Kiran : Sanket = (20000 * 12) : (12000 * 8) = 5 : 2
Sanket's share = Rs. 14,000 * (2/7) = Rs. 4000


2)   A and B started a business in partnership. A invested Rs. 40000 for 6 months. A received Rs.6000 as his share out of the total profit of Rs. 9000, What was the amount invested by B for the whole year?
- Published on 25 Apr 16

a. Rs. 8000
b. Rs. 10000
c. Rs. 5000
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 10000

Explanation:
Profits of A and B are distributed in the same ratio of their investment and period of investments.
Investment of A/ Investment of B = Profit of A/ Profit of B = 6000/3000
(40000*1/2)/X*1 = 2/1
Therefore, X = B's investment amount = Rs. 10,000.


3)   Three friends (Amar, Mohan and Sham) started partnership business by investing Rs. 1,00,000, Rs. 1,40,000 and Rs. 1,60,000 respectively. After eight months, Ramesh joins them with his capital of Rs. 50,000. If, at the end of the year, a profit of Rs. 30,500 was made, what would be the difference between the shares of Sham and Mohan?
- Published on 15 Apr 16

a. Rs. 675
b. Rs. 950
c. Rs. 1200
d. Rs. 1464
e. Rs. 1872
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 1464

Explanation:
Amar invests Rs. 1,00,000 for 12 months : Mohan invests Rs. 1,40,000 for 12 months : Sham invests Rs.1,60,000 for 12 months : Ramesh invests Rs. 50,000 for 4 months
Amar : Mohan : Sham : Ramesh = 30 : 42 : 48 : 5
Sham's share = (48/125) * 30,500 = 11712
Mohan's share = (42/125) * 30,500 = 10248
Difference between shares of Sham's and Mohan's = 1464


4)   Four friends (A, B, C and D) started a business in partnership by investing capitals in the proportion 3 : 5 : 4 : 6. During the period of one-year, these capitals were utilized in the proportion of 6 : 4 : 5 : 3 respectively. If, at the end of the year, a profit of Rs. 15,550 was made, what will be the share of D?
- Published on 05 Apr 16

a. Rs. 3250.5
b. Rs. 3750
c. Rs. 4062.59
d. Rs. 3682.89
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 3682.89

Explanation:
A = (Investment * capital utilized) = (3 * 6) = 18
B = (5 * 4) = 20
C = (4 * 5) = 20
D = (6 * 3) = 18

Thus, out of Rs. 76 (18 +20 + 20 + 18), D's share is Rs. 18. Hence, out of Rs. 15,500 the share of D would be given as (18/76) * 15550 = Rs. 3682.89


5)   A, B and C enter into partnership. A invests 3 times as much as B invests and B invests two third of what C invests. At the end of the year, the profit earned is Rs. 8500. What is the share of B?
- Published on 31 Mar 16

a. Rs. 1245.50
b. Rs. 1623.53
c. Rs. 1545.45
d. Rs. 1145.15
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 1545.45

Explanation:
Let C's capital = Rs. y. Then, B's capital = Rs. (2/3)y
A's capital = Rs. (3 × (2/3)y) = Rs. 2y
Therefore, ratio of their capitals
= 2y : (2/3)y : y
= 6 : 2 : 3
Hence, B's share = Rs. (8500 x 2/11) = Rs. 1545.45


6)   Suresh and Ramesh started a business investing Rs. 24,000 and Rs. 40,000 respectively. Out of total profit of Rs. 15,000, what is Ramesh's share?
- Published on 28 Mar 16

a. Rs. 10,000
b. Rs. 9375
c. Rs. 8520
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 9375

Explanation:
Ratio of Suresh and Ramesh's share = 24,000 : 40,000 = 3 : 5
Ramesh's share = Rs. (15000 x 5 / 8) = Rs. 9375


7)   Rashmi and Rakhi were partners in a business. Rashmi contributed 2/3rd of the capital for 20 months and Rakhi received 3/5th of the total profit. What was the time duration of Rakhi’s investment in the business?
- Published on 06 Jul 15

a. 45 months
b. 30 months
c. 60 months
d. 10 months
Answer  Explanation 

ANSWER: 60 months

Explanation:
Ratio of the capital = 2 : 1
Ratio of the profit = 2 : 3
Let the duration of Rakhi’s investment be x months.
(2*20) : (1*x) = 2 : 3
x = 60 months


8)   A,B and C enter into partnership. A advances Rs.1200 for 4 months, B Rs. 1400 for 8 Months and C Rs.1000 for 10 months. They gain Rs.585 altogether. Find the share of B.
- Published on 12 Jun 15

a. Rs. 195
b. Rs. 212
c. Rs. 225
d. Rs.252
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs.252

Explanation:
No explanation is available for this question!


1