Percentage - Quantitative Aptitude (MCQ) questions

1)   A textile worker’s wages are increased by 10% and afterwards decreased by 10 %. Find the change percentage in his wages.
- Published on 05 May 16

a. 2 % increase
b. 4% increase
c. 1% decrease
d. 4% decrease
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 1% decrease

Explanation:
Let workers wages = X
A 10% increase would mean new wages
= (110/100) X
A 10% decrease would mean new wages
= (90/100) (110/100 X)
= 99/100 X which means a decrease of 1 %


2)   In an examination, the percentage of students qualified to the students appeared from school 'P' is 70%. In school 'Q', the number of students appeared is 30% more than the students appeared from school 'P' and the number of students qualified from school 'Q' is 50% more than the students qualified from school 'P'. What is the % of students qualified to the number of students appeared from school 'Q' ?
- Published on 04 May 16

a. 80.76%
b. 75.5%
c. 60.50%
d. 43 %
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 80.76%

Explanation:
Number of students appeared from school 'P' = 100, say
Number of students qualified from school 'P' = 70
and Number of students appeared from school 'Q' = 130
Number of students qualified from school 'Q' = 50% more than those qualified from school 'P'.
= 70 + 35 = 105 % of students qualified to the number of students appeared from school B = 105 / 130 * 100
= 80.76%


3)   A fruit seller had some mangoes. He sells 30% mangoes and still has 280 mangoes. Find the number of mangoes he had.
- Published on 13 Apr 16

a. 588 mangoes
b. 400 mangoes
c. 672 mangoes
d. 700 mangoes
Answer  Explanation 

ANSWER: 400 mangoes

Explanation:
Suppose originally he had X mangoes.
Then, (100 – 30)% of X = 280
70/100 * X = 280
X = (280 * 100) / 70 = 400


4)   The population of a city is 160,000. If it increases at the rate of 6% per annum, then what will be its population 2 years hence?
- Published on 12 Apr 16

a. 268942
b. 186935
c. 179776
d. 167425
Answer  Explanation 

ANSWER: 179776

Explanation:
Population after n years = P [1 + (R/100)]2
Population after 2 years = 160000 * [1 + 6/100]2 = (160000 x 53/50 x 53/50) = 179776


5)   The number which exceeds 12% of it by 52.8 is:
- Published on 07 Apr 16

a. 50
b. 52
c. 58
d. 60
Answer  Explanation 

ANSWER: 60

Explanation:
Let the number be x. Then, x – 12% of x = 52.8
x – (12/100)x = 52.8
x (1– 12/100) = 52.8
(88/100)x = 52.8
x = (100 X 52.8) / 88 = 60


6)   If the sales tax be reduced from 4 (1/3) % to 2 (1/2) %, then what difference does it make to a person who purchases a bag with marked price of Rs. 8000?
- Published on 28 Mar 16

a. Rs. 156.66
b. Rs. 150.23
c. Rs. 146.66
d. Rs. 135.06
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 146.66

Explanation:
Required difference = (4 (1/3) of Rs. 8000) - (2 (1/2) of Rs. 8000)
= (13/3 – 5/2) % of Rs. 8000
= (11/6) x (1/100) x 8000
= Rs. 146.66


7)   Evaluate :

28% of 400 + 45 % of 250

- Published on 22 Mar 16

a. 220.3
b. 224.5
c. 190.3
d. 150
Answer  Explanation 

ANSWER: 224.5

Explanation:
28% of 400 + 45 % of 250
= (28/100 *400 + 45/100 * 250)
= (112 + 112.5)
= 224.5


8)   If the population of a city increases by 5 % annually, what will be the population of the city in 2 years time if its current population is 78000?
- Published on 06 Jul 15

a. 81900
b. 85995
c. 85800
d. 90000
Answer  Explanation 

ANSWER: 85995

Explanation:
The % change in population of city in two years time is 1.05*1.05 = 1.1025 = 10.25%
Therefore, after 2 years the population of the city will be 1.1025 * 78000 = 85995


9)    For a candidate to clear an examination, he/she must score 55% marks. If he/she gets 120 and fails by 78 marks, the total marks for the examination is
- Published on 06 Jul 15

a. 300
b. 360
c. 400
d. 320
Answer  Explanation 

ANSWER: 360

Explanation:
Here the mark obtained by the candidate is 120 and the candidate fails by 78 marks.
Therefore the passing marks is (120+78) = 198
Let the total marks be x,
55/100 * x = 198
Hence x = 360


10)    In a class, 20% of the students were absent for an exam. 30% failed by 20 marks and 10% just passed. Find the average score of the class if the remaining students scored an average of 65 marks and the cut off for passing the exam is 40.
- Published on 06 Jul 15

a. 45
b. 49
c. 36
d. 40
Answer  Explanation 

ANSWER: 36

Explanation:
Let total students be 100.
Hence, marks of 20 students is 0 as they were absent.
30 students scored 20 marks (as they failed by 20 marks)
10 students scored 40 marks (just passed)
40 students scored 65 marks (average of 65)
Therefore, average score of the class is: (0 + 600 + 400 + 2600)/100 = 3600/100
= 36


1 2 3