PL/SQL Datatypes - PL/SQL (MCQ) questions and answers

1)   The LOB objects can be stored in-line or out-of-line. The in-line storage means that objects are stored.
- Published on 09 Jul 15

a. Along with the row
b. Outside the row
c. Both A & B
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Along with the row

Explanation:
It means that there is a locater which stores the row along with the other table columns which in turn points to the real data.


2)   What is the advantage of using the %ROWTYPE datatype?
- Published on 09 Jul 15

a. It is useful to retrieve an entire row from a table. If you do not use the %ROWTYPE datatype, then you have to declare variables for each column separately.
b. It can be used even if data type of the table columns is not known.
c. It ensures that data type of the variable changes dynamically if the underlying table is altered.
d. All mentioned above
e. Both A & B
Answer  Explanation 

ANSWER: All mentioned above

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Oracle-supplied package called DBMS_LOB is used to manipulate the LOB objects.
- Published on 09 Jul 15

a. True
b. False
Answer  Explanation 

ANSWER: True

Explanation:
The subprograms which are required to operate on BLOBs, CLOBs, NCLOBs, BFILEs, and temporary LOBs are provided by the DBMS_LOB package. They are used to access and manipulate the specific parts of the LOB or complete LOBs.


4)   Explicit datatypes, %TYPE and %ROWTYPE, without size specification can be used for parameters in a procedure.
- Published on 09 Jul 15

a. True
b. False
Answer  Explanation 

ANSWER: True

Explanation:
These attributes allow parameters because the result of both are unconstrained declarations.


5)   PL/SQL is a transaction processing procedural language that has which of the following advantages?
- Published on 09 Jul 15

a. Integration with database
b. Better Performance
c. Higher Productivity
d. Portability
e. All mentioned above
Answer  Explanation 

ANSWER: All mentioned above

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Can BOOLEAN datatype be used in functions that are called from SQL statements?
- Published on 09 Jul 15

a. Yes
b. No
Answer  Explanation 

ANSWER: No

Explanation:
The BOOLEAN datatype answers in either a YES or a NO and a function cannot be returned as a YES or no.


7)   Which data type supports only sequential access of objects?
- Published on 09 Jul 15

a. LONG
b. LOB
c. Both A & B
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: LONG

Explanation:
LONG is a data type of PL/SQL. It stores variable length character strings.


8)   Is it possible to define a CONSTANT value in a record?
- Published on 09 Jul 15

a. Yes
b. No
Answer  Explanation 

ANSWER: No

Explanation:
A CONSTANT is a reserved word whose value does not change at all.


9)   Which datatype is used to store large blocks of character data in the database, in-line or out-of-line? Both fixed-width and variable-width character sets are supported.
- Published on 09 Jul 15

a. BLOB
b. CLOB
c. BFILE
d. NCLOB
Answer  Explanation 

ANSWER: CLOB

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which datatype is not allowed in the definition of PL/SQL record?
- Published on 08 Jul 15

a. A Collection
b. A Scalar
c. Both A & B
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: A Collection

Explanation:
An ordered group of elements all of the same type is known as a collection.


1 2 3