Polity & New Initiatives by Govt. - GS question based on India Year Book

1)   The National Digital Literacy Mission (NDLM) was launched by the PM at
- Published on 07 Aug 15

a. Bengaluru
b. Mumbai
c. Ranchi
d. Raipur
Answer  Explanation 

ANSWER: Ranchi

Explanation:
NDLM envisages making one person in each household digitally literate through ICT training to 10 lakh persons, one in every eligible household in selected Blocks in each State/ UT of the country. It has now been proposed to expand the scheme under ‘Digital India’ initiative of the Government to cover 40 lakh persons in selected households throughout the country.


2)   The Kisan Vikas Patra (KVP) scheme has been relaunched with the aim of
- Published on 07 Aug 15

a. Scheme to provide credit to farmers for agricultural land development
b. Tapping household small savings for funding infrastructure development
c. Scheme for farmers to invest in agricultural infrastructure development
d. Scheme to provide credit to farmers for mechanization of agriculture
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Tapping household small savings for funding infrastructure development

Explanation:
Amount invested in Kisan Vikas Patra (KYP) doubles in 100 months at the present rates. The certificates can be purchased by an adult for himself or on behalf of a minor or to a minor. It can also be purchased jointly by two adults. Kisan Vikas Patra (KYP) has been reintroduced and is available in Post Offices. In future, DVP will be available in banks which are/will be authorized for handling small savings schemes. Initially it was started in 1988.


3)   One of the latest Constitutional amendments i.e. 99th Amendment is related to
- Published on 07 Aug 15

a. Creation of Telangana
b. Article 371-J insertion dealing with development of Hyderabad-Karnataka region.
c. Formation of National Judicial Appointments Commission
d. Judicial Accountability Act
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Formation of National Judicial Appointments Commission

Explanation:
The NJAC Bill amends the provisions related to appointment of Supreme Court and High Court Judges, and the transfer of High Court Judges. NJAC is a constitutional body. Article 124 is modifies. 124A and 124B are added.


4)   Which of the following is / are programmes for overseas NRI and PIO youths?

1) Know India Programme
2) Study India Programme
3) Understand India Programme

- Published on 07 Aug 15

a. Only 1
b. Only 1 and 3
c. Only 1 and 2
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Only 1 and 2

Explanation:
The objective of the Ministry of Overseas Indian Affairs ‘Know India Programme’ is to help familiarize Indian Diaspora youth, in the age group of 18-26 years, with developments and achievements made by the country and bringing them closer to the land of their ancestors. The Study India Programme enables Overseas Indian youth to undergo short term course in an Indian University to familiarize them with the history, heritage, art, culture, socio-political and economic developments, etc. of India. The focus of the programme is on academic orientation and research.


5)   Which scheme / schemes is / are fully supported by the Centre?

1) MGNREGA
2) Swachha Bharat Abhiyaan
3) National Rural Livelihood Mission (NRLM)
4) National Nutrition Mission

- Published on 07 Aug 15

a. Only 1 and 4
b. Only 1, 2 and 3
c. Only 1 and 2
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Only 1 and 4

Explanation:
Swachha Bharat Abhiyaan and National Rural Livelihood Mission (NRLM) are implemented with changed sharing pattern by centre and the states.


6)   Operation Maitri is
- Published on 07 Aug 15

a. IAF and Indian Army’s recue and relief operation in Nepal
b. Bilateral maritime exercise with Sri Lanka
c. Indian Navy’s MOU with Sri Lanka to protect maritime trade
d. Indian Army’s Security assistance to Bhutan
Answer  Explanation 

ANSWER: IAF and Indian Army’s recue and relief operation in Nepal

Explanation:
It was the biggest relief and rescue operation abroad ever of the Indian Armed Forces.


7)   A Unified Portal for Labor Law compliance has been launched. Its named as
- Published on 06 Aug 15

a. Bharat Rozgar
b. Shramev Jayate
c. Shram Suvidha
d. India Labor
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Shram Suvidha

Explanation:
Under the portal the government would allot Labour Identification Number (LIN) and allow the firms to file online compliance for 16 out of 44 labor laws by introducing just a single online form. The LIN web portal will operate through unique LIN or Shram Pehchan Sankhya for each employer and will provide for e-filing of annual returns by employers.


8)   Which of the following are among the 9 pillars of the Digital India Program?

1) Broadband Highways
2) e-Governance
3) IT sector Jobs
4) Early Harvest Programmes

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1, 2 and 3
b. Only 2 and 3
c. Only 4
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
The nine pillars are Broadband Highways, Universal Access to Mobile Connectivity, Public Internet Access Programme, e-Governance – Reforming Government through Technology, e-Kranti (NeGP 2.0) – Electronic delivery of services, Information for All, Electronics Manufacturing – Target NET ZERO Imports, IT for Jobs, Early Harvest Programmes.


9)   ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ Initiative focuses on

1) Ensure girls are educated
2) Improve imbalance in sex ratio
3) Gender Budgeting
4) Gender Mainstreaming

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1 and 2
b. Only 1, 2 and 4
c. Only 1, 2 and 3
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1, 2 and 4

Explanation:
The school curriculum will have a separate chapter on gender mainstreaming to sensitize students, teachers and community at large to be more sensitive to the needs of the girl child and women.


10)   Which of the following statement / s is / are correct with regard to ‘Make in India’ initiative?

1) It promotes Green and Advanced manufacturing.

2) A body, namely the ‘Invest India’, has been created to act as the first reference point for guiding foreign investors on all aspects of regulatory and policy issues and to assist them in obtaining clearances.

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both 1 and 2

Explanation:
It is implemented by Department of industrial Policy and Promotion in Ministry of Commerce and Industry. E-Biz portal would provide a 24x7; online, real-time platform for all central regulatory clearances. In partnership with State governments, State Level Clearances would also be brought on this portal.


1 2