Power Electronics - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   The power demand can be estimated approximately by
- Published on 21 Nov 15

a. Load survey method.
b. Mathematical method.
c. Statistical method.
d. Economic parameters.
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Statistical method.

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What is the advantage of HRC fuses over Rewirable fuses?
- Published on 17 Nov 15

a. High speed operation
b. High rupturing capacity
c. No ageing effect.
d. All of the above.
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above.

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   If a shunt motor is started with its field winding open then
- Published on 23 Oct 15

a. It will rotate at the same speed as that with its field winding closed
b. It will rotate at less speed as that with its field winding closed
c. It will rotate at dangerously high speed
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: It will rotate at dangerously high speed

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Electrical power output in a d.c. generator is equal to
- Published on 19 Oct 15

a. Electrical power developed in armature – copper losses
b. Mechanical power input – iron and friction losses
c. Electrical power developed in armature – iron and copper losses
d. Mechanical power input – iron and friction losses – copper losses
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Mechanical power input – iron and friction losses – copper losses

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The quadrant operation of BJT is represented by
- Published on 08 Sep 15

Quadrant.png
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The switching function of semiconductor devices can be characterized with
- Published on 08 Sep 15

a. Duty ratio only
b. Frequency only
c. Duty ratio and frequency
d. Duty ratio, frequency and time delay
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Duty ratio, frequency and time delay

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   AC power in a load can be controlled by using
- Published on 08 Sep 15

a. two SCR’s in parallel opposition
b. two SCR’s in series
c. three SCR’s in series
d. four SCR’s in series
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: two SCR’s in parallel opposition

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   An SCR is made up of silicon because
- Published on 08 Sep 15

a. silicon has large leakage current than germanium
b. silicon has small leakage current than germanium
c. silicon has small leakage voltage than germanium
d. silicon has large leakage voltage than germanium
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: silicon has small leakage current than germanium

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The output power of the cascaded amplifier / attenuator system can be determined using
- Published on 08 Sep 15

a. Actual gain of amplifier
b. Actual gain of amplifier and attenuator
c. Gain in dB of amplifier and attenuator
d. Actual gain of attenuator
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Actual gain of amplifier and attenuator

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   LISN is a device used to measure conducted emissions. LISN stands for
- Published on 08 Sep 15

a. Line integrated stabilization network
b. Line impedance stabilization network
c. Line integrated stored network
d. Laser integrated stabilization networking
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Line impedance stabilization network

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...