Power System - Analysis, Stability & Computer Techniques - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   The volume of copper required in case of three wire two phase ac systems is how many times to that of two wired dc system?
- Published on 23 Nov 15

a. 2/cos2φ
b. 1/2 cos2φ
c. 1.457/ cos2φ
d. 6/1.457 cos2φ
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1.457/ cos2φ

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   How is the voltage and frequency controlled in automatic generation control?
- Published on 14 Oct 15

a. By controlling the excitation
b. By controlling the turbine action
c. Turbine speed control for voltage and excitation control for frequency
d. Excitation control for voltage and turbine speed control for voltage.
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Turbine speed control for voltage and excitation control for frequency

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which among the following curves represent the Heat Rate Curve?
- Published on 14 Oct 15

Set4-Que23.jpg
a. Only a
b. Only b
c. Only c
d. Only d
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only b

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is the unit of transmission loss coefficient?
- Published on 14 Oct 15

a. MW
b. (MW)-1
c. Unit less
d. (MW)2
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: (MW)-1

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   What will be the penalty factor for a unit, if the generating station is located very close to load centre?
- Published on 14 Oct 15

a. Zero
b. Almost equal to unity
c. The penalty factor is negative
d. The value is very high
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Almost equal to unity

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which among the following curves represent the incremental fuel rate curve?
- Published on 14 Oct 15

set4- que 20.jpg
a. Only a
b. Only b
c. Only c
d. Only d
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only c

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   With the use of high speed circuit breakers, which among the following stability is increased?
- Published on 14 Oct 15

a. Steady state stability
b. Transient stability
c. Frequency stability
d. All of these
e. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Transient stability

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which among these is related to the critical clearing time of a fault in a power system?
- Published on 14 Oct 15

a. Transient stability limit
b. Steady state stability limit
c. Frequency limit
d. All of these
e. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Transient stability limit

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which among these cannot be determined from equal area criterion?
- Published on 14 Oct 15

a. Critical clearing angle
b. Critical clearing time
c. Transient stability limit
d. Both (a) and (b)
e. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Critical clearing time

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What are the common assumptions made for the equal area criterion?
- Published on 14 Oct 15

a. The transmission line and machine resistances are neglected.
b. Rotor speed of the machine is constant
c. Mechanical input remains constant.
d. All of these
e. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...