Power System - Transmission and Distribution - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

Dear Readers, Welcome to Power System - Transmission and Distribution multiple choice questions and answers with explanation. These objective type Power System - Transmission and Distribution questions are very important for campus placement test, semester exams, job interviews and competitive exams like GATE, IES, PSU, NET/SET/JRF, UPSC and diploma.

Specially developed for the Electrical Engineering freshers and professionals, these model questions are asked in the online technical test and interview of many companies.

These tutorial are also important for your viva in university exams like Anna university, Pune, VTU, UPTU, CUSAT etc.

1)   What is the safe working temperature for a conductor in case of armoured cables?
- Published on 18 Dec 15

a. 50° C
b. 75° C
c. 65° C
d. 40° C
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 65° C

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The capacitances of a 3 phase belted cable are 12.6 μ F between the three cores bunched together and the lead sheath and 7.4 μ F between one core and the other two connected to sheath. What will be the charging current drawn by the cable when connected to a 66 kV supply?
- Published on 18 Dec 15

a. 100 A
b. 99.3648 A
c. 105.236 A
d. 107.74 A
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 107.74 A

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   What is the source of heat generation in cables?
- Published on 18 Dec 15

a. Copper loss in conductor
b. Dielectric losses in cable insulation
c. Losses in metallic sheathings and armouring
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   For the fig shown, what will be the capacitance between A and B

Capacitance
- Published on 18 Dec 15

a. CC + (CS / 2)
b. Cs + (Cc / 2)
c. (CS + 3 Cc) / 2
d. 3CC + 2CS
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: (CS + 3 Cc) / 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In a 3 core cable, the capacitance between two conductors is 3 μF. What will be the capacitance per phase?
- Published on 18 Dec 15

a. 1.5 μ F
b. 3 μ F
c. 6 μ F
d. 12 μ F
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 6 μ F

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What does capacitance grading of cables mean?
- Published on 18 Dec 15

a. Use of dielectrics in different concentrations
b. Introduction of capacitance at various lengths of cable to counter the effect of inductance
c. Use of dielectrics of different permittivities
d. Grading according to capacitance per km length of the cable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Use of dielectrics of different permittivities

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   To get a minimum value of stress (gmax) what should be the ratio of core diameter to sheath diameter?
- Published on 18 Dec 15

a. 1 / 2.718
b. 2.178
c. 1 / 3.78
d. 3.78
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1 / 2.718

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What will be the most economical value of diameter of a single core cable to be used on 50 kV, single phase system, when the maximum permissible stress is not exceeding 50 kV / cm?
- Published on 18 Dec 15

a. 2.52 cm
b. 2.828 cm
c. 3.52 cm
d. 3.82 cm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2.828 cm

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What will be the insulation thickness for a conductor of diameter 2 cm, with maximum and minimum stress 40 kV / cm rms and 10 kV / cm rms respectively?
- Published on 18 Dec 15

a. 5 cm
b. 3 cm
c. 2 cm
d. 4 cm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 3 cm

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What is the maximum stress in the insulation for a 33 kV single core cable with a diameter of 1 cm and a sheath of inside diameter 4 cm?
- Published on 18 Dec 15

a. 50.61 kV / cm rms
b. 45.231 kV / cm rms
c. 47.61 kV / cm rms
d. 49.231 kV /cm rms
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 47.61 kV / cm rms

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...