Power systems - Generation - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   What is the main disadvantage of phase advancers?
- Published on 21 Nov 15

a. Cannot be used for motors below 200 H.P
b. Produces noise
c. Can be used where synchronous motor is un admissible
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Cannot be used for motors below 200 H.P

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Phase advancers are used for which among the following machines?
- Published on 21 Nov 15

a. Transformers
b. Synchronous machines
c. Induction motors
d. DC machines
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Induction motors

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which among these is the advantage of synchronous condensers?
- Published on 21 Nov 15

a. Helps in achieving the stepless control of power factor.
b. The motor windings have a lower thermal stability.
c. The maintenance cost is low.
d. All of the above.
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Helps in achieving the stepless control of power factor.

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is the advantage of the static capacitors?
- Published on 21 Nov 15

a. Low losses
b. Easy installation
c. Lower maintenance
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Power factor can be improved by connecting which among these?
- Published on 21 Nov 15

a. Static capacitors.
b. Resistors.
c. Synchronous condensers.
d. Both (a) and (c).
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both (a) and (c).

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   For which among the following consumers is penalty imposed for low power factor?
- Published on 21 Nov 15

a. Residential and commercial consumers.
b. Industrial consumers.
c. Agricultural consumers.
d. All of the above.
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Industrial consumers.

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The primary reason for the low power factor is due to the installation of
- Published on 21 Nov 15

a. Induction motors
b. DC motors
c. Synchronous motors
d. Commutator motors
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Induction motors

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   For a consumer what is the most economical power factor?
- Published on 21 Nov 15

a. 0.25 – 0.5 lagging
b. 0.25 – 0.5 leading
c. 0.85 – 0.95 lagging
d. 0.85 – 0.95 leading
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.85 – 0.95 lagging

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Lower power factor is usually not due to ____________.
- Published on 21 Nov 15

a. Discharge lamp
b. Arc lamps
c. Incandescent lamps
d. Induction furnace
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Incandescent lamps

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which among the following happens in a low power factor?
- Published on 21 Nov 15

a. Large kVA rating of the equipment.
b. Greater conductor size.
c. Reduced handling capacity of the system.
d. All of the above.
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above.

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...