Problem on Ages - Quantitative Aptitude (MCQ) questions

1)   At present, the ratio between the ages of Amit and Dhiraj is 5 : 4. After 6 years, Amit’s age will be 26 years. What is the age of Dhiraj at present?
- Published on 05 May 16

a. 12 years
b. 16 years
c. 19 ½ years
d. 21 years
Answer  Explanation 

ANSWER: 16 years

Explanation:
Let the present ages of Amit and Dhiraj be 5x years and 4x years respectively. Then,
5x + 6 = 26
5x = 20
x = 4
Dhiraj’s age = 4x = 16 years


2)   Find Nikhil's present age, if

I. Five years ago, Nikhil's age was double that of his daughter's age at that time.
II. Present ages of Nikhil and his daughter are in the ratio of 11:6 respectively
III. Five years hence, the respective ratio of Nikhil's age and his daughter age will become 12:7

- Published on 04 May 16

a. Only I and II
b. Only II and III
c. Only I and III
d. Any two of the three
Answer  Explanation 

ANSWER: Any two of the three

Explanation:
1) Present ages of Nikhil and his daughter will be 11x and 6x years respectively.
2) 5 years ago, Nikhil's age = 2 * His daughter's age
3) 5 years hence, Nikhil's age / daughter's age = 12/7

Clearly, any two of the above will give Nikhil's present age
Therefore, correct answer is (d).


3)   The combined age of husband and wife on their 20th wedding anniversary was twice than it was at the time of wedding. If the husband is 3 years older than his wife. How old was he at the time of his marriage?
- Published on 25 Apr 16

a. 29 years
b. 38.5 years
c. 21.5 years
d. 32 years
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 21.5 years

Explanation:
Let the ages of husband and wife at the time of their 20th wedding anniversary be X years and Y years respectively and X > Y.
Their combined age = (X + Y) years.
The ages of both husband and wife at the time of wedding will be (X – 20) years and (Y – 20) years respectively.
Their combined age = (X – 20) + (Y – 20)
= (X + Y – 40) Years
By first information, we have
(X + Y) = 2( X + Y – 40)
X + Y = 2X + 2Y - 80
Therefore, X + Y = 80-------A
and by second information, we have
X – Y =3 ----------------------B
Solving A and B, we get X = 41.5 years
Therefore, the age of husband at the time of their 20th wedding anniversary X = 41.5 years
Age at the time of marriage = 41.5 years – 20 years = 21.5 years.


4)   The average age of 19 boys and the class teacher is 16 years. If the ages of the class teacher and one of the boys are excluded, the average age reduces to 15 years. What is the age of the class teacher ?
- Published on 20 Apr 16

a. 40 years
b. 36 years
c. 31 years
d. Data Inadequate
Answer  Explanation 

ANSWER: Data Inadequate

Explanation:
No. of Persons = 19 boys + 1 class teacher = 20
Average age of 20 people is 16 years.
Therefore, total age of 20 persons = 20 * 16 = 320 years ------ (A)
If the class teacher and one boy are excluded, then the average age is 15 years.
Therefore, total age of 18 boys = 18 * 15 = 270 years ------ (B)
Age of the class teacher and one boy = 320 – 270 = 50 years.
Data is inadequate as the relation between the ages of the boy and the teacher is not provided.


5)   Neha's mother was four times her age 12 years ago. She will be twice as old as Neha 12 years from now. What is the present age of Neha's mother ?
- Published on 20 Apr 16

a. 49 years
b. 57 years
c. 60 years
d. 65 years
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 60 years

Explanation:
Let Neha's present age be 'x' years.
Her age 12 years ago = (x – 12) years
Therefore, her mother's age 12 years ago = 4(x – 12)
Her mother's present age = 4x – 48 + 12 = 4x – 36
Neha's age after 12 years = x + 12
Her mother's age after 12 years = 4x – 36 + 12 = 4x – 24
4x – 24 = 2(x + 12)
4x – 2x = 24 + 24
x = 24
Therefore, Neha's present age = 24
Her mother's present age = 4x – 36 = 4(24) – 36 = 60 years


6)   15 years ago, a father was three times as old as his daughter. Now the father is only twice as old as his daughter. Find the sum of the present ages of daughter and father.
- Published on 15 Apr 16

a. 54
b. 65
c. 90
d. 108
Answer  Explanation 

ANSWER: 90

Explanation:
The present age of father and daughter be 2x and x years respectively.
Then, (2x - 15) = 3 (x – 15)
2x – 15 = 3x - 45
x = 30
Required sum = (2x + x) = 3x = 90 years.


7)   Ramesh's age after 16 years will be 5 times his age 4 years back. What is the present age of Ramesh?
- Published on 13 Apr 16

a. 9 years
b. 14 years
c. 16 years
d. 21 years
Answer  Explanation 

ANSWER: 9 years

Explanation:
Lets Ramesh's present age be x years. Then,
Ramesh's age after 16 years = (x + 16) years
Ramesh's age 4 years back = (x – 4) years
Therefore, x + 16 = 5(x – 4)
x+16 = 5x – 20
4x = 36
x = 9
Hence, Ramesh's present age = 9 years.


8)   The sum of the ages of 4 children born at the intervals of the 3 years each is 58 years. What is the age of the youngest child?
- Published on 12 Apr 16

a. 4 years
b. 6 years
c. 8 years
d. 10 years
Answer  Explanation 

ANSWER: 10 years

Explanation:
Let the ages of the children be x, (x + 3), (x + 6) and (x + 9) years.
Then, x + (x + 3) + (x + 6) + (x + 9) = 58
4x = 40
x = 10
Age of youngest child = x = 10 years


9)   A number is as much greater than 36 as is less than 80. Find the number.
- Published on 12 Apr 16

a. 32
b. 36
c. 49
d. 58
Answer  Explanation 

ANSWER: 58

Explanation:
Let the number be x. Then, x – 36 = 80 – x
2x = 80 + 36 =116
x = 58
Hence, the required number is 58


10)   The present ages of three persons are in proportions 4 : 7 : 9. Eight years ago, the sum of their ages was 76. Find their present ages (in years).
- Published on 07 Apr 16

a. 8, 20, 28
b. 12, 21, 27
c. 20, 35, 45
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 20, 35, 45

Explanation:
Let their present ages be 4x, 7x and 9x years respectively.
Then, (4x – 8) + (7x – 8) + (9x – 8) = 76
20x = 100
x = 5
Their present ages are 20 years, 35 years and 45 years respectively.


1 2