Reading Comprehension - English (MCQ) for Bank, MBA, CAT, MAT, GMAT, SSC

View Passage

“Uncle” said Luke to the old Sean “You seem to be well fed, though I know no one looks after you. Nor have I seen you leave your residence at any time. Tell me how you manage it?”

“Because” Sean replied, “I have a good feed every night at Emperor’s orchard. After dark, I go there myself and pick out enough fruits to last a fortnight.”

Luke proposed to accompany his uncle to the orchard. Though reluctant because of Luke’s habit of euphoric exhibition of extreme excitement, Sean agreed to take him along. At the orchard while Sean hurriedly collected the fruits and left, Luke on the other hand at the sight of unlimited supply of fruits was excited and lifted his voice which brought Emperor’s men immediately to his side. They seized him and mistook him as the sole cause of damage to the orchard. Although Luke reiterated that he was a bird of passage, they pounded him mercilessly before setting him free.

1)   What does “bird of passage”; mean in the context of the given passage?
- Published on 14 Mar 17

a. There was a bird in the orchard
b. Other people stole from the orchard
c. Emperor knew him personally
d. He did not visit orchard regularly
e. Bird’s song alerted Emperor’s men
Answer  Explanation 

ANSWER: He did not visit orchard regularly

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

“Uncle” said Luke to the old Sean “You seem to be well fed, though I know no one looks after you. Nor have I seen you leave your residence at any time. Tell me how you manage it?”

“Because” Sean replied, “I have a good feed every night at Emperor’s orchard. After dark, I go there myself and pick out enough fruits to last a fortnight.”

Luke proposed to accompany his uncle to the orchard. Though reluctant because of Luke’s habit of euphoric exhibition of extreme excitement, Sean agreed to take him along. At the orchard while Sean hurriedly collected the fruits and left, Luke on the other hand at the sight of unlimited supply of fruits was excited and lifted his voice which brought Emperor’s men immediately to his side. They seized him and mistook him as the sole cause of damage to the orchard. Although Luke reiterated that he was a bird of passage, they pounded him mercilessly before setting him free.

2)   Which of the following can be inferred from the passage?
- Published on 14 Mar 17

a. Luke did not take good care of his uncle
b. Emperor was a wicked man
c. Lack of self-control had put Luke into trouble
d. Luke had a habit of speaking loudly
e. Orchards are meant for the public
Answer  Explanation 

ANSWER: Lack of self-control had put Luke into trouble

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

“Uncle” said Luke to the old Sean “You seem to be well fed, though I know no one looks after you. Nor have I seen you leave your residence at any time. Tell me how you manage it?”

“Because” Sean replied, “I have a good feed every night at Emperor’s orchard. After dark, I go there myself and pick out enough fruits to last a fortnight.”

Luke proposed to accompany his uncle to the orchard. Though reluctant because of Luke’s habit of euphoric exhibition of extreme excitement, Sean agreed to take him along. At the orchard while Sean hurriedly collected the fruits and left, Luke on the other hand at the sight of unlimited supply of fruits was excited and lifted his voice which brought Emperor’s men immediately to his side. They seized him and mistook him as the sole cause of damage to the orchard. Although Luke reiterated that he was a bird of passage, they pounded him mercilessly before setting him free.

3)   How often did Sean visit the orchard?
- Published on 14 Mar 17

a. Daily
b. Weekly
c. Once in a month
d. Every day after midnight
e. Never
Answer  Explanation 

ANSWER: Every day after midnight

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

“Uncle” said Luke to the old Sean “You seem to be well fed, though I know no one looks after you. Nor have I seen you leave your residence at any time. Tell me how you manage it?”

“Because” Sean replied, “I have a good feed every night at Emperor’s orchard. After dark, I go there myself and pick out enough fruits to last a fortnight.”

Luke proposed to accompany his uncle to the orchard. Though reluctant because of Luke’s habit of euphoric exhibition of extreme excitement, Sean agreed to take him along. At the orchard while Sean hurriedly collected the fruits and left, Luke on the other hand at the sight of unlimited supply of fruits was excited and lifted his voice which brought Emperor’s men immediately to his side. They seized him and mistook him as the sole cause of damage to the orchard. Although Luke reiterated that he was a bird of passage, they pounded him mercilessly before setting him free.

4)   Choose the word which is most nearly the same in meaning as the word “Reluctant” used in the passage.
- Published on 14 Mar 17

a. Against
b. Resistant
c. Opposed
d. Disinclined
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Disinclined

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

“Uncle” said Luke to the old Sean “You seem to be well fed, though I know no one looks after you. Nor have I seen you leave your residence at any time. Tell me how you manage it?”

“Because” Sean replied, “I have a good feed every night at Emperor’s orchard. After dark, I go there myself and pick out enough fruits to last a fortnight.”

Luke proposed to accompany his uncle to the orchard. Though reluctant because of Luke’s habit of euphoric exhibition of extreme excitement, Sean agreed to take him along. At the orchard while Sean hurriedly collected the fruits and left, Luke on the other hand at the sight of unlimited supply of fruits was excited and lifted his voice which brought Emperor’s men immediately to his side. They seized him and mistook him as the sole cause of damage to the orchard. Although Luke reiterated that he was a bird of passage, they pounded him mercilessly before setting him free.

5)   Read the following passage carefully and answer the questions that follow. You must choose your answers out of the four given choices.

Why did Sean leave after collecting the fruits?

- Published on 14 Mar 17

a. He feared that the bird’s song would awaken the Emperor
b. To avoid getting caught by Emperor’s men
c. He saw the Emperor’s men approaching
d. He was afraid of the dark
e. He wanted to leave Luke alone
Answer  Explanation 

ANSWER: To avoid getting caught by Emperor’s men

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

A man is known by the book he reads as well as by the company he keeps; for there is a companionship of books as well as of men and one should always live in the best company, whether it be of books or of men.

A good book may be among the best of friends. It is the same today that it always was, and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It does not turn its back upon in times of adversity or distress. It always receives us with the same kindness; amusing and interesting us in youth, comforting and consoling us in age.

6)   Which of the following would be the most appropriate title for the given passage?
- Published on 14 Mar 17

a. Books show the reader’s character
b. Books as man’s abiding friends
c. Books are useful in the youth
d. The importance of books in old age.
Answer  Explanation 

ANSWER: Books as man’s abiding friends

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

A man is known by the book he reads as well as by the company he keeps; for there is a companionship of books as well as of men and one should always live in the best company, whether it be of books or of men.

A good book may be among the best of friends. It is the same today that it always was, and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It does not turn its back upon in times of adversity or distress. It always receives us with the same kindness; amusing and interesting us in youth, comforting and consoling us in age.

7)   Which of the following is opposite in meaning to the word ‘adversity’ occurring in the passage?
- Published on 14 Mar 17

a. happiness
b. prosperity
c. progress
d. misfortune
Answer  Explanation 

ANSWER: prosperity

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

A man is known by the book he reads as well as by the company he keeps; for there is a companionship of books as well as of men and one should always live in the best company, whether it be of books or of men.

A good book may be among the best of friends. It is the same today that it always was, and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It does not turn its back upon in times of adversity or distress. It always receives us with the same kindness; amusing and interesting us in youth, comforting and consoling us in age.

8)   The statement, ‘’ a good book may be among best of friends,’’ in the passage means that
- Published on 14 Mar 17

a. there cannot be a better friend than a good book
b. books may be good friends, but not better than good men
c. a good book can be included among the best of friends of mankind.
d. our best friends read the same good books.
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: a good book can be included among the best of friends of mankind.

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

A man is known by the book he reads as well as by the company he keeps; for there is a companionship of books as well as of men and one should always live in the best company, whether it be of books or of men.

A good book may be among the best of friends. It is the same today that it always was, and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It does not turn its back upon in times of adversity or distress. It always receives us with the same kindness; amusing and interesting us in youth, comforting and consoling us in age.

9)   According to the passage, which of the following statements is not true?
- Published on 14 Mar 17

a. Good books as well as good men always provide the finest company.
b. A good book never betrays us
c. We have sometimes to be patient with a book as it may bore us.
d. A good book serves as a permanent friend.
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: We have sometimes to be patient with a book as it may bore us.

Explanation:
No explanation is available for this question!


View Passage

A man is known by the book he reads as well as by the company he keeps; for there is a companionship of books as well as of men and one should always live in the best company, whether it be of books or of men.

A good book may be among the best of friends. It is the same today that it always was, and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions. It does not turn its back upon in times of adversity or distress. It always receives us with the same kindness; amusing and interesting us in youth, comforting and consoling us in age.

10)   Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

According to the passage, A man may usually be known by the books he reads because

- Published on 14 Mar 17

a. His reading habits shows that he is a scholar.
b. The books he reads affect his thinking
c. Books provide him a lot of knowledge
d. His selection of books generally reveals his temperament and character
Answer  Explanation 

ANSWER: His selection of books generally reveals his temperament and character

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4