Sentence Completion - English (MCQ) for Bank, MBA, CAT, MAT, GMAT, SSC

1)   Select the most effective word from the options given below to fill in the blank and complete the sentence meaningfully.

A ___________ of advisers.

- Published on 05 May 16

a. army
b. board
c. crowd
d. council
Answer  Explanation 

ANSWER: council

Explanation:
The correct option is (d) council.

'A army of soldiers'
'Board' is generally used as 'Board of Directors'
Crowd - It is generally a large group of people that are gathered or considered together.
Council - It is a group of people who are selected to make decisions, consult, advice or deliberate.


2)   Fill in the blanks with appropriate preposition

He comes ______ a family which has a passion _______ playing cricket.

- Published on 05 May 16

a. from, in
b. off, for
c. of, in
d. of, for
Answer  Explanation 

ANSWER: of, for

Explanation:
The correct option is (d) of, for
He comes of a family which has a passion for playing cricket.


3)   Select the most effective word from the options given below to fill in the blank and complete the sentence meaningfully. (Collective nouns)

A _____________ of eggs.

- Published on 04 May 16

a. collection
b. clutch
c. quiver
d. brood
Answer  Explanation 

ANSWER: clutch

Explanation:
'Clutch' is the correct collective noun to be used.
collection – The word 'collection' is collective noun used for stamps. (A collection of stamps)
quiver – The word 'quiver' is the collective noun used for arrows. (A quiver of arrows)
brood – Brood is a collective noun used for chickens.


4)   Select the appropriate word which makes the sentence meaningful.

The teacher often _____ her temper

- Published on 04 May 16

a. loses
b. looses
Answer  Explanation 

ANSWER: loses

Explanation:
The correct option is (a) loses.
The meanings of the words are:
Lose is a verb. It means 'unable to find, misplace, suffer etc.'
Loose – It means 'loosened, stretched, etc.'
Example in a sentence:
Loose – My new dress is a bit loose.


5)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

Cultivation, management, and study of individual trees is called as __________

- Published on 04 May 16

a. Arboriculture
b. Sericulture
c. Horticulture
d. Viticulture
Answer  Explanation 

ANSWER: Arboriculture

Explanation:
Arboriculture – It is the study of individual tree or shrubs, etc. It includes cultural techniques such as selection, planting, training, fertilization, pest and pathogen control, pruning, shaping, and removal. A person studying arboriculture is called as ' arborist' or an 'arboriculturist'
Sericulture –Rearing of silk worms is known as Sericulture.
Horticulture – It is the branch of agriculture that deals with the art, science, technology, and business of growing plants. Cultivation of medicinal plants, fruits, vegetables, nuts, seeds, herbs, sprouts, etc.
Viticulture – The science, production, and study of grapes is called as Viticulture.


6)   Fill in the blanks with appropriate preposition

She has applied ___ the principal ____ the post of lab assistance.

- Published on 22 Apr 16

a. to, to
b. to, at
c. to, for
d. for, at
Answer  Explanation 

ANSWER: to, for

Explanation:
She has applied to the principal for the post of lab assistance.
'To' is used to indicate the direction of something towards place, person or thing, here it is to the principal.
'For' is used to indicate the use of something.


7)   Select the appropriate word which makes the sentence meaningful.

The _________ of this college is very strict.

- Published on 22 Apr 16

a. principle
b. principal
Answer  Explanation 

ANSWER: principal

Explanation:
The word 'principle' means a fundamental truth or law that has many applications in different fields. It is a rule or belief about what is right and wrong .
The word 'principal' is a noun. Principal may be the head of school, college, etc.
Example in a sentence :
1) The principal of this college is very strict.
2) It is governed by the basic principle which uses two parts one uses statement of sources and another uses the use of funds.


8)   Rearrange the following parts (1, 2, 3, 4 and 5) in proper sequence to obtain a correct sentence.

1) influenced life around the world, including
2) developed devices that greatly
3) phonograph, motion picture camera
4) Thomas Alva Edison
5) and the electric light bulb

- Published on 22 Apr 16

a. 3, 1, 4, 2, 5
b. 4, 2, 1, 3, 5
c. 4, 1, 3, 5, 2
d. 3, 5, 1, 2, 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 4, 2, 1, 3, 5

Explanation:
The correct option is (b) 4, 2, 1, 3, 5

Thomas Alva Edison developed devices that greatly influenced life around the world, including phonograph, motion picture camera and the electric light bulb.


9)   Select the appropriate word which makes the sentence meaningful.

The planets are not ___________, they move round the sun

- Published on 20 Apr 16

a. stationary
b. stationery
Answer  Explanation 

ANSWER: stationary

Explanation:
The correct option is (a) stationary
The planets are not stationary, they move round the sun.
The word 'stationary' means not moving and 'stationery' means writing papers, pens, envelopes, etc. (writing and official supplies)
For Example:
1) The office boy is in charge for ordering the stationery.
2) The boy rashly drove the car and hit a stationary bus.


10)   Fill in the blanks with appropriate preposition

The diagram I am referring ____ is given _____ page twenty.

- Published on 19 Apr 16

a. to, on
b. to, at
c. at, on
d. at, in
Answer  Explanation 

ANSWER: to, at

Explanation:
The correct option is to, at
The diagram I am referring to is given at page twenty.
The preposition 'at' is used to show an exact position or particular place.


1 2 3 4 5