Sentence Correction - English (MCQ) for Bank, MBA, CAT, MAT, GMAT, SSC

1)   Select the appropriate word which makes the sentence meaningful.

Sachin Tendulkar is an __________ player.

- Published on 05 May 16

a. eminent
b. imminent
Answer  Explanation 

ANSWER: eminent

Explanation:
The correct option is (a) eminent

'Eminent' means a person who is successful, well-known, outstanding, etc.
'Imminent' means about to happen or likely to occur, possible, etc.
Use of Imminent in a sentence:
Imminent - The earthquake is imminent, so be prepared to face it.


2)   Rearrange the following parts (1, 2, 3 and 4) in proper sequence to obtain a correct sentence.

1. and he who has hope,
2. has hope
3. has everything
4. the person who has health

- Published on 11 Apr 16

a. 1, 4, 3, 2
b. 3, 2, 4, 1
c. 3, 4, 1, 2
d. 4, 2, 1, 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 4, 2, 1, 3

Explanation:
The correct option is (d) 4, 2, 1, 3
The person who has health has hope, and he who has hope has everything.
The order of remaining options (a, b, c) cannot make a meaningful sentence.


3)   Following is a set of four sentences. Choose the sentence which is most appropriate – grammatically, semantically & logically.
- Published on 18 Sep 15

a. Sorry to keep you. How long are you waiting?
b. My apologies for delaying. How long have you been waiting.
c. Sorry to keep you. How long have you been waiting?
d. Sorry for the delay. Since how long are you waiting?
Answer  Explanation 

ANSWER: My apologies for delaying. How long have you been waiting.

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Following is a set of four sentences. Choose the sentence which is most appropriate – grammatically, semantically and logically .
- Published on 18 Sep 15

a. Hi Harish. Long time no see. How was it going?
b. Hi Harish. We haven’t meet in a long time. How is it going?
c. Hi Harish. We haven’t met in a long time. How is it going?
d. Hi Harish. Long time no meet. How has it been going?
Answer  Explanation 

ANSWER: Hi Harish. We haven’t met in a long time. How is it going?

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Following is a set of four sentences. Choose the sentence which is most appropriate - grammatically, semantically and logically.
- Published on 18 Sep 15

a. This site will give atleast several no-follow links to your blogs and site from your articles.
b. This site allows you to give several no-follow links to your blogs and site from your articles.
c. This site allow you to give several no-follow links to your blogs and site form your articles.
d. You can get several no-follow link to your blog and site from this article.
Answer  Explanation 

ANSWER: This site allows you to give several no-follow links to your blogs and site from your articles.

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Following is a set of four sentences. Choose the sentence which is most appropriate – grammatically, semantically and logically.
- Published on 18 Sep 15

a. The word 'discipline' means a training that produces obedience or self-controlled behaviour to the orders of a proper authority.
b. The word 'discipline' means a training that produces obedience or self-controlled behaviour at the orders for a proper authority.
c. Discipline’ is a word that produces obedience or self-controlled behavior to the orders of a proper authority.
d. Discipline is nothing but training that produces obedience and self-control to orders of authority.
Answer  Explanation 

ANSWER: The word 'discipline' means a training that produces obedience or self-controlled behaviour to the orders of a proper authority.

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Following is a set of four sentences. Choose the sentence which is most appropriate , grammatically, semantically & logically.
- Published on 15 Sep 15

a. It is highly desirable that you complete the syllabus before the commencement of the annual exams.
b. It is highly desirable for you to complete your syllabus before the commencement of the annual exams.
c. It is highly desirable if you complete the syllabus before the commencement of the annual exams.
d. It is highly desired if you should complete the syllabus before the commencement of the half yearly exams.
Answer  Explanation 

ANSWER: It is highly desirable that you complete the syllabus before the commencement of the annual exams.

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Following is a set of four sentences. Choose the sentence which is most appropriate – grammatically, semantically and logically.
- Published on 15 Sep 15

a. Young people frequently fall into the trap of assuming that the difficulties they face today are greater and more troublesome than those faced by previous generations.
b. Young people frequently fall into the trap of assuming that the difficulties they face today are greater and troublesome than those faced by previous generations.
c. Young people today are trapped by assuming that their difficulties are troublesome and more great than the previous generations.
d. By assuming they face troublesome difficulties than the previous generation, young people today are frequently trapped.
Answer  Explanation 

ANSWER: Young people frequently fall into the trap of assuming that the difficulties they face today are greater and more troublesome than those faced by previous generations.

Explanation:
No explanation is available for this question!


1