Sentence Improvement - English (MCQ) for Bank, MBA, CAT, MAT, GMAT, SSC

1)   Choose the correct alternative which can be substituted for the given word in the bracket to make the sentence meaningful.

The seniors _______ (apology) for their rude behavior with juniors.

- Published on 05 May 16

a. apologetic
b. apologising
c. apologized
d. apologetic
Answer  Explanation 

ANSWER: apologized

Explanation:
The correct option is (c) apologized
Present tense - apologize
Past tense - apologized
Future tense - will apologize

In the given sentence, apologized should be used as it is the past tense.

The words 'apologetic' , ' apologising', ' apologetic' do not make the sentence grammatically correct.


2)   In the sentence given below, replace the underlined phrase to make the sentence grammatically correct. If the sentence is correct as it is, mark (d) i.e. “No correction required” as the answer.

The woman to who I sold my house was a criminal.

- Published on 20 Apr 16

a. to whom I selled
b. to whom I sell
c. to whom I sold
d. No correction required
Answer  Explanation 

ANSWER: to whom I sold

Explanation:
Correct option is (c) to whom I sold.
The woman to whom I sold my house was a criminal is the correct form of the sentence.
The word 'who' is used if it is answered for he.
The word 'whom' is used as direct or indirect object of a verb or preposition. 'Whom' is used if it is answered for him.


3)   Select the appropriate word which makes the sentence meaningful.

The thief after interrogation ________ his mistake

- Published on 19 Apr 16

a. accepted
b. excepted
Answer  Explanation 

ANSWER: accepted

Explanation:
The word accept means 'to receive' and except is a preposition which means 'excluding' or 'leaving out'
'Accept' and 'Except' are antonyms. Hence, these words should be carefully used to make the sentence meaningful.

For example:
1) Except my mother, everyone is present.
2) I accept this award on behalf of my friend


4)   Rearrange the following parts (1, 2, 3 and 4) in proper sequence to obtain a correct sentence.

1. India is a
2. cannot be denied
3. and this fact
4. developing country

- Published on 19 Apr 16

a. 3, 2, 4, 1
b. 1, 4, 3, 2
c. 1, 2, 4, 3
d. 4, 3, 1, 2
Answer  Explanation 

ANSWER: 1, 4, 3, 2

Explanation:
The correct option is (b) 1, 4, 3, 2

India is a developing country and this fact cannot be denied.


5)   Choose one word which can meaningfully replace the underlined words in both the sentences without changing the meaning of original sentences.

I. The robber finally decided to end his silence and reveal the truth to the police.
II. The robber finally decided to end his silence and reveal the truth to the police.

- Published on 15 Apr 16

a. terminate
b. finish
c. disclose
d. break
Answer  Explanation 

ANSWER: break

Explanation:
The robber finally decided to end his silence and reveal the truth to the police.
The robber finally decided to end his silence and reveal the truth to the police.
Here both 'end' and 'reveal' are verbs (Verb is a word used to describe an action, state or occurrence)
Options (a), (b) 'terminate' and 'finish' mean end but they do not mean 'reveal'. Hence, these words cannot be used to replace the words in both the sentences.
Option (c) 'disclose' means 'reveal' but it does not mean 'end.
Only option (d) 'break' means 'end' in sentence (I) and 'reveal' in sentence (II). Thus, 'break' is the word which meaningfully replaces the words in both the sentences.


6)   Choose one word which can meaningfully replace the underlined words in both the sentences without changing the meaning of original sentences.

I. In the last over, the cricketer managed to get his hands to the ball and hold it.
II. She doubted that her new hairstyle would attract everyone's attention.

- Published on 13 Apr 16

a. garb
b. catch
c. pull
d. draw
Answer  Explanation 

ANSWER: catch

Explanation:
I. In the last over, the cricketer managed to get his hands to the ball and catch it.
II. She doubted that her new hairstyle would catch everyone's attention.

Option (a) 'garb' means 'hold' and 'garb attention' means 'forcefully arrest attention'. However, 'garb' is incorrect.
Option (c) and (d) 'pull' and 'draw' means 'attract' and can be replaced in II sentence, but these words do not mean 'hold', hence cannot be used in I sentence.
Option (b) 'catch' means 'hold' and 'catch his attention' means 'attract his attention'. Hence, catch is the appropriate word which replaces both the underlined words in sentences I and II, without changing the meaning of original sentences.


7)   Choose one word which can meaningfully replace the underlined words in both the sentences without changing the meaning of original sentences.

I. As a fearless defender, he always inspired confidence in his goalkeeper.
II. The party shall win if you support my candidature.

- Published on 12 Apr 16

a. prop
b. back
c. crutch
d. endorse
Answer  Explanation 

ANSWER: back

Explanation:
I) As a fearless defender, he always inspired confidence in his goalkeeper.
II) The party shall win if you support my candidature.

Here, 'defender' is a noun and 'support' is a verb.
Option (a) 'prop' means 'support' but it does not mean 'defender'.
Option (b) 'back' as noun means 'defender' (in football, hockey etc.) and as a verb means 'support'.
Hence, the correct option is 'back.
Option (c), (d) crutch and endorse cannot replace the underlined words in both the sentences.


8)   Choose one word which can meaningfully replace the underlined words in both the sentences.

I. Dr. John's fees as a general practitioner, are quite affordable.
II. Smith described his rival's accusations as baseless and malicious.

- Published on 11 Apr 16

a. recrimination
b. attacks
c. prices
d. charges
Answer  Explanation 

ANSWER: charges

Explanation:
Options (a) and (b) 'recrimination' and 'attacks' mean 'accusations' but do not mean 'fees'.
Options (c) 'prices' mean 'fees' but do not mean 'accusations'.
Option (d) 'charges' means both 'fees' and 'accusations'. Hence, one word which can meaningfully replace the underlined words is charges.


9)   In the sentence given below, replace the phrase underlined to make the sentence grammatically correct. If the sentence is correct as it is, mark (d) i.e. “No correction required” as the answer.

At an early age, she had made her mark as a criminal lawyer.

- Published on 11 Apr 16

a. made her mark
b. makes her mark
c. has been making her mark
d. No correction required
Answer  Explanation 

ANSWER: made her mark

Explanation:
'At an early age, she made her mark as a criminal lawyer.' is the correct form. In the sentence, 'At an early age' stands for a uncertain period which is signifying her age. Thus, here the past perfect cannot be used, the simple past should be used.


10)   In the sentence given below a part is underlined and for that part options are given. Choose the most suitable option that can replace the underlined part.

If he had time, he will refer you to the next doctor coming after his shift is over.

- Published on 31 Mar 16

a. have
b. would have
c. has
d. No improvement
Answer  Explanation 

ANSWER: has

Explanation:
To ensure the correct tense form (has-will) you have to choose answer (c) as the right response. All other options do not match with the verb of the second action . i.e. he will refer you.


1 2 3 4