Signals & Systems - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

Dear Readers, Welcome to Signals & Systems multiple choice questions and answers with explanation. These objective type Signals & Systems questions are very important for campus placement test, semester exams, job interviews and competitive exams like GATE, IES, PSU, NET/SET/JRF, UPSC and diploma.

Specially developed for the Electronic Engineering freshers and professionals, these model questions are asked in the online technical test and interview of many companies.

These tutorial are also important for your viva in university exams like Anna university, Pune, VTU, UPTU, CUSAT etc.

1)   Which type of standard PDFs has/ have an ability to describe an integer valued random variable concerning to the repeated trials carried /conducted in an experiment?
- Published on 30 Nov 15

a. Binomial
b. Uniform
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Binomial

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What would happen if the value of term [(m-x) / (σ √2)] increases in the expression of Guassian CDF?
- Published on 30 Nov 15

a. Complementary error function also goes on increasing
b. Complementary error function goes on decreasing
c. Complementary error function remains constant or unchanged
d. Cannot predict
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Complementary error function goes on decreasing

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   A random variable belongs to the category of a uniform PDF only when ______
- Published on 30 Nov 15

a. It occurs in a finite range
b. It is likely to possess zero value outside the finite range
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which among the below mentioned standard PDFs is/are applicable to discrete random variables?
- Published on 30 Nov 15

a. Gaussian distribution
b. Rayleigh distribution
c. Poisson distribution
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Poisson distribution

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   When do the conditional density functions get converted into the marginally density functions?
- Published on 30 Nov 15

a. Only if random variables exhibit statistical dependency
b. Only if random variables exhibit statistical independency
c. Only if random variables exhibit deviation from its mean value
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only if random variables exhibit statistical independency

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What is the value of an area under the conditional PDF?
- Published on 30 Nov 15

a. Greater than '0' but less than '1'
b. Greater than '1'
c. Equal to '1'
d. Infinite
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Equal to '1'

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The Joint Cumulative Density Function (CDF) _____
- Published on 30 Nov 15

a. Is a non-negative function
b. Is a non-decreasing function of x & y planes
c. Is always a continuous function in xy plane
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Consider the assertions given below

A : CDF is a monotonously increasing function
B : PDF is a derivative of CDF & is always positive

Which among them is correct according to the properties of PDF?

- Published on 30 Nov 15

a. A is true & B is false
b. A is false & B is true
c. Both A & B are true but B is a reason for A
d. Both A & B are false since B is not a reason for A
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both A & B are true but B is a reason for A

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What would be the joint probability of statistically independent events that occur simultaneously?
- Published on 30 Nov 15

a. Zero
b. Not equal to zero
c. Infinite
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Not equal to zero

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What would happen if the two events are statistically independent?
- Published on 30 Nov 15

a. Conditional probability becomes less than the elementary probability
b. Conditional probability becomes more than the elementary probability
c. Conditional probability becomes equal to the elementary probability
d. Conditional as well as elementary probabilities will exhibit no change
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Conditional probability becomes equal to the elementary probability

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8