Simplification - Quantitative Aptitude (MCQ) questions

1)   A traveler changes 150 pounds into rupees at the rate of Rs. 7000 for 100 pounds. He spends Rs. 9060 and changes the remaining amount back to pounds at the rate of 100 pounds to Rs. 7200. How many pounds will he get?
- Published on 06 May 16

a. 18 pounds
b. 20 pounds
c. 25 pounds
d. 30 pounds
Answer  Explanation 

ANSWER: 20 pounds

Explanation:
Amount of rupees for exchange of 150 pounds = (150/100)*(7000/1) = Rs. 10,500
Out of these Rs.10,500, traveler spent Rs. 9060
Remaining balance in rupees = 10,500 – 9060 = Rs. 1440
Now these Rs. 1440 are exchanged back to pounds with the rate of 100 pounds for Rs. 7200
Amount in pounds = (1440 * 100) / 7200 = 20 pounds


2)   What approximate value should come in place of (x) in the following question?
139.25 + 223.94 / 4.002 = x

- Published on 04 May 16

a. 250
b. 203
c. 200
d. 195
Answer  Explanation 

ANSWER: 195

Explanation:
Given: 139.25 + 223.94 / 4.002 = x
Approximate 139.25 as 140, 223.94 as 224, 4.002 as 4,
we get, x = 140 + 224 / 4 = 140 + 56 = 196 =>195


3)   Sam, Suresh and Sanket run a race of 1400 meters. Sam runs twice as fast as Suresh while Suresh runs thrice as fast as Sanket. If Sanket finishes the race by clocking 15 minutes, how far was Suresh from the finish line when Sam must have finished the race?
- Published on 04 May 16

a. 450 m
b. 680 m
c. 700 m
d. 900 m
e. 1000 m
Answer  Explanation 

ANSWER: 700 m

Explanation:
When Sanket finishes the race in 15 minutes, Suresh & Sam would finish the same race in 5 minutes and 2.5 minutes respectively. Thus, when Sam reaches the ”finish” mark, Suresh must be “half-way” through i.e. 700 meters behind the “finish” line when “Sam” must have finished the race.


4)   3 of the 4 expressions (1), (2), (3) & (4) given below are exactly equal . Which of the expression is not equal to the other four expressions?
- Published on 25 Apr 16

a. (A + B)2 - 4AB
b. (A – B)2 + 4AB
c. A2 + B2 - 4AB + 2AB
d. A2 – B2 + 2B(B – A)
Answer  Explanation 

ANSWER: (A – B)2 + 4AB

Explanation:
1) (A + B)2 – 4AB = A2 + 2AB + B2 - 4AB = A2 + B2 - 2AB
2) (A – B)2 + 4AB = A2 – 2AB + B2 + 4AB = A2+ B2 + 2AB
3) A2 +B2 – 4AB + 2AB = A2 + B2 - 2AB
4) A2 – B2 + 2B(B – A) = A2 – B2 + 2B2 – 2AB = A2 + B2 – 2AB

Therefore, (1) = (3) = (4) ≠ (2)
Therefore, expression (2) is wrong


5)   Find the value of (X) in the given equation ?

35% of 1500 + X = 45% of 4200 – 320

- Published on 22 Apr 16

a. 910
b. 980
c. 1012
d. 1045
Answer  Explanation 

ANSWER: 1045

Explanation:
35% of 1500 + X = 45% of 4200 – 320
(35/100 * 1500) + X = (45/100 * 4200) – 320
525 + X = 1890 – 320
X = 1890 – 320 – 525
X = 1890 – 845
X = 1045


6)   If 5x + y = 15, 5y + z = 25 and 2z + x = 2, what is the value of x ?
- Published on 22 Apr 16

a. 2
b. 7
c. 9
d. 12
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 2

Explanation:
5x + y = 15 –-------I * 5
5y + z = 25 –------ II
2z + x = 2 -------- III

Subtract (I) and (II)
25x + 5y + 0 = 75
- 0 + 5y + z = 25
-------------------------------
25x + 0 – z = 50 ….......... IV
Multiply (IV)*2, we get 50x – 2z = 100
Adding (III) and (IV) we get,

50x – 2z = 100
+ x + 2z = 2
------------------------
51 x = 102
x = 2
The value of x = 2


7)   Ramesh spends 40% of his monthly salary on food, 40% of the remaining on conveyance and clothes and saves 50% of the remaining amount. If his monthly salary is Rs.17,000, how much money does he save every month ?
- Published on 20 Apr 16

a. Rs. 3,400
b. Rs. 3060
c. Rs. 2,540
d. Rs.1,880
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 3060

Explanation:
Ramesh's monthly income = Rs.17,000
He spends 40% on food.
The total money spent on food = 40/100 * 17000 = Rs. 6800
Now, his monthly remaining income = Rs.17000 – Rs.6800 = Rs. 10200
Out of Rs. 10200, he spends 40% on conveyance and clothes.
The total money spent on conveyance and clothes = 40/100 * 10200 = Rs. 4080
Now, his monthly remaining income = Rs.10200 – Rs.4080 = Rs. 6120
Out of Rs. 6120, he saves 50%.
Amount saved = 50/100 * 6120 = Rs. 3060


8)   Which of the following values of A satisfies the inequality?

A(A – 2) = 5A – 10

- Published on 19 Apr 16

a. A > 5 or A < 2
b. 2 < A < 5
c. 2 < A = 5
d. A = 5, A = -2
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 2 < A = 5

Explanation:
A ( A – 2) = 5 A – 10
A( A – 2) = 5 ( A – 2)
A = 5 if A – 2 > 0
A = 5, A > 2
i.e. 2 < A = 5


9)   If x/4 – (x – 3)/5 = 1, then find the value of x.
- Published on 13 Apr 16

a. 3
b. 6
c. 8
d. 11
Answer  Explanation 

ANSWER: 8

Explanation:
x/4 – (x - 3)/5 = 1
(5x – 4(x – 3))/20 = 1
5x - 4x + 12 = 20
x = 8


10)   Rohan's income doubles after every one year. If the initial income was Rs. 4 lakhs, What would be the income after 6 years?
- Published on 12 Apr 16

a. Rs. 2.24 crores
b. Rs. 2.28 crores
c. Rs. 2.52 crores
d. Rs. 2.56 crores
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 2.56 crores

Explanation:
Income after 1 year = Rs. (4 * 21) lakhs
Income after 2 years = Rs. (4 * 2 * 2) lakhs = Rs. (4 x 22) lakhs
Income after 6 years = Rs. (4 * 26) lakhs = Rs. 256 lakhs = 2.56 crores.


1 2 3