Spot the Errors - English (MCQ) for Bank, MBA, CAT, MAT, GMAT, SSC

1)   The Manager ordered the (1) / watchman to (2) / let the boys (3) / and I go in. (4) / No Error (5)
- Published on 18 Jan 17

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 4

Explanation:
Replace 'I' with 'me'.

After the word 'let', pronouns are always used in objective case.

In the same way, after prepositions like between,except etc, pronouns are always used in objective case.

The correct sentence should be: The Manager ordered the watchman to let the boys and me go in.

e.g. (i) Let you and me.

(ii) Let you and him.

(iii) Between you and me

(iv) Between him and me.


2)   His elder (1) / brother is (2) / more intelligent (3) / than him. (4) / No Error (5)
- Published on 18 Jan 17

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 4

Explanation:
Replace 'him' with 'he'. In case of pronoun coming after 'than', it must be in the same case as that coming before 'than'.

For e.g. Nominative case - You are better than I.

Objective case - He respects you more than me.

The correct sentence should be: His elder brother is more intelligent than he.


3)   None of these (1) / two officers (2) / has been looking after (3) / his department well. (4) / No Error (5)
- Published on 18 Jan 17

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 1

Explanation:
Replace 'none' by 'neither'.

'None of the' is used for more than two persons or objects, 'neither of the' is used for two objects.

The correct sentence should be: Neither of these two officers has been looking after his department well.

e.g. None of the three flowers is red.

Neither of the two teachers is competent.

Similarly, 'Each of the' is used for two or more than two and 'either of the' is used for two persons/ objects.

e.g. Each of the three boys

Either of these two boys


4)   Many a (1) / warrior has met (2) / their death (3) / in the battlefield. (4) / No Error (5)
- Published on 18 Jan 17

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 3

Explanation:
Replace 'their' with 'his'.

'Many a' always takes singular pronoun and singular verb.
The correct sentence should be: Many a warrior has met his death on the battlefield.


5)   He introduced to (1) / the Chairman as (2) / the Host of the (3) / event. (4) / No Error (5)
- Published on 18 Jan 17

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 1

Explanation:
Add 'himself' after 'introduced'.

After the words - hurt, cheat, prostrate, introduce, present, absent, satisfy, lay; object or reflexive pronoun is used.

The correct sentence should be: He introduced himself to the Chairman as the Host of the event.

Similarly,
She introduced herself to the G.M.


6)   There is (1) / none who (2) / can help you (3) / in this crucial time. (4) / No Error (5)
- Published on 18 Jan 17

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 2

Explanation:
Replace 'who' with 'that'.

Always remember that in case of pronoun, after the words - the same, none, nothing, any, only, the few, the little, all, relative pronoun 'that' is used.

The correct sentence should be: There is none that can help you in this crucial time.

Example:

All that glitters is not gold.
I have spent the few dollars that I had.
This is the same dog that helped me.
You may take any book that you may like.

Uses of 'That'
'That' is usedExample
1. After adjective in superlative degreeHe is the best man that I have ever met.
2. In case of persons, animal and lifeless thingsThe pencil that is on the table is mine.
3. After an interrogative pronounWhat is it that scares you? What is the subject that interests you the most?
4. Substitute for single noun already mentionedThe climate of Dehradun is cooler than that of Mumbai.


7)   Neither the students (1) / nor the teacher (2) / was in their (3) / class. (4) / No Error (5)
- Published on 18 Jan 17

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 3

Explanation:
Replace 'their' with 'his'.

When two different nouns are joined by 'either...or; neither...nor', the pronoun is used according to the number and gender of the second noun.

The correct sentence should be: Neither the students nor the teacher was in his class.

e.g. Either your brother or you have done your work.


8)   Every boy and (1) / every girl (2) / will do his best (3) / to pass the exam. (4) / No Error (5)
- Published on 18 Jan 17

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 3

Explanation:
Replace 'his' with 'her'.

When two singular nouns are joined by 'and', preceded by each or every, the pronoun used must be singular and agree in gender with the second noun.

The correct sentence should be: Every boy and every girl will do her best to pass the exam.

e.g. Each man and each woman went to her shop.


9)   The manager (1) / as well as (2) / the clerks (3) / absented themselves yesterday. (4) / No Error (5)
- Published on 18 Jan 17

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 4

Explanation:
Replace 'themselves' with 'himself'.

When two nouns are used with as well as, the pronoun must agree with the first subject.

In this case, first subject is 'manager', the correct pronoun to be used should be 'himself'.

The correct sentence should be: The manager as well as the clerks absented himself yesterday.

e.g. Rohan as well as his friends is doing his work.

The students as well as their teachers are doing their work.


10)   Mr. Budhrani, (1) / my friend and professor, (2) / is known for (3) / their good behaviour. (4) / No Error (5)
- Published on 18 Jan 17

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 4

Explanation:
Replace 'their' with 'his'.

When two singular nouns are joined by 'and' refer to the same person or thing, the pronoun used for them should be 'singular'.

The correct sentence should be: Mr. Budhrani, my friend and professor, is known for his good behaviour.

e.g. The founder and owner of this firm expressed his views on the trends in the industry. (One person- two portfolios)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...