Strength of Materials - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Shear stress energy theory is called as ______
- Published on 23 Sep 15

a. distortion theory
b. Von Mises theory
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   For designing ductile materials, which of the following theories is/are used?
- Published on 23 Sep 15

a. Maximum shear stress theory
b. Shear strain energy theory
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   A circular bar is subjected to an axial force and shear force, the difference between two principle stresses is 120 Mpa. Based on maximum shear stress theory what is the factor of safety, if elastic limit of the bar is 300 Mpa?
- Published on 23 Sep 15

a. .5
b. 2
c. 2.5
d. 3
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2.5

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Principal stress of 30 Mpa and -70 Mpa acts on a material which has elastic limit stress in simple tension and compression as 60 Mpa and 200 Mpa respectively. Specify the reason for failure of the material assuming maximum principle stress theory.
- Published on 23 Sep 15

a. Compression
b. Tension
c. Unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Tension

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   According to maximum strain energy theory, failure of material due to complex stresses occurs when total stored energy per unit volume at a point ___________
- Published on 23 Sep 15

a. reaches the value of yield point
b. reaches the value of strain energy stored per unit volume at yield point
c. reaches the value of strain energy stored per unit volume at elastic limit
d. exceeds total strain energy caused by uniaxial stress at elastic point
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: reaches the value of strain energy stored per unit volume at elastic limit

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Minor principal stress has minimum ________
- Published on 23 Sep 15

a. value of shear stress acting on the plane
b. intensity of direct stress
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: intensity of direct stress

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The angle between normal stress and tangential stress is known as angle of ______
- Published on 23 Sep 15

a. declination
b. orientation
c. obliquity
d. rotation
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: obliquity

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The maximum tangential stress σt = (σx sin 2θ)/2 is maximum if, θ is equal to ________
- Published on 23 Sep 15

a. 45o
b. 90o
c. 270o
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 45o

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What is the value of shear stress acting on a plane of circular bar which is subjected to axial tensile load of 100 kN? (Diameter of bar = 40 mm , θ = 42.3o)
- Published on 23 Sep 15

a. 58.73 Mpa
b. 40.23 Mpa
c. 39.60 Mpa
d. Insufficient data
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 39.60 Mpa

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which of the following formulae is used to calculate tangential stress, when a member is subjected to stress in mutually perpendicular axis and accompanied by a shear stress?
- Published on 23 Sep 15

a. [(σx – σy)/2 ]sin θ – τ cos 2θ
b. [(σx – σy)/2 ]– τ cos 2θ
c. [(σx – σy)/2 ]sin θ – τ2 cos θ
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: [(σx – σy)/2 ]sin θ – τ cos 2θ

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...