Telecommunication and Switching Systems - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

1)   In Electronic Switching Centre (ESC), the transmission rate of X.25 protocol is ____9.6 Kbps.
- Published on 18 Nov 15

a. Less than
b. Equal to
c. Greater than
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Greater than

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   In cellular telephone network, which component controls the switching between public wireline telephone network and the base station of cells for supporting the different calls between landline to mobile, mobile to landline and mobile to mobile calls?
- Published on 18 Nov 15

a. Electronic Switching Center (ESC)
b. A Cell Controller
c. Radio Transmitter & Receiver
d. A common communication protocol
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Electronic Switching Center (ESC)

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which among the following represents the flawless hand-off with no perceivable interruption of service?
- Published on 18 Nov 15

a. Hard hand-off
b. Soft hand-off
c. Intracell hand-off
d. Intercell hand-off
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Soft hand-off

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which hand-off stage deals with the relinquishment of unnecessary frequency channels by keeping the availability for other mobile users?
- Published on 18 Nov 15

a. Initialization
b. Resource Reservation
c. Call Execution
d. Call Completion
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Call Completion

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   If more number of cells are necessary in the frequency reuse distance, then the segmentation & dualization techniques get ________
- Published on 18 Nov 15

a. united
b. divided
c. restricted
d. filtered
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: united

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which type of framing technique/s reduce/s the problem of synchronization of the receiver?
- Published on 18 Nov 15

a. Character Count
b. Character Stuffing
c. Bit Stuffing
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Character Stuffing

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In Protocol Data Units (PDUs), where do/does the data get/s interchanged?
- Published on 18 Nov 15

a. Between peer entities
b. Between entities of neighboring layers
c. Between 'N' & 'N+1' layers
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Between peer entities

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Consider the statements given below. Which among them represents the operational step executed in datagram Packet Switched Network?
- Published on 18 Nov 15

a. Fixed Path is assigned between nodes from source to destination
b. First Come First Serviced basis is applicable
c. Necessity of an identifier for a connection between source host & destination host
d. Transmission of short messages of one or two packet lengths
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Transmission of short messages of one or two packet lengths

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The transfer of user messages from node to another by means of store and forward switching network is known as _______
- Published on 18 Nov 15

a. jitter
b. scaling
c. hop
d. entity
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: hop

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which among the following can be adopted as a dedicated path between the source and destination in circuit switching?
- Published on 18 Nov 15

a. Physical Wire
b. Radio Link
c. Co-axial Cable
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6