Theory of Machines - 1 - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

Dear Readers, Welcome to Theory of Machines - 1 multiple choice questions and answers with explanation. These objective type Theory of Machines - 1 questions are very important for campus placement test, semester exams, job interviews and competitive exams like GATE, IES, PSU, NET/SET/JRF, UPSC and diploma.

Specially developed for the Mechanical Engineering freshers and professionals, these model questions are asked in the online technical test and interview of many companies.

These tutorial are also important for your viva in university exams like Anna university, Pune, VTU, UPTU, CUSAT etc.

1)   Torsional pendulum is used to determine mass moment of inertia of
- Published on 06 Aug 15

a. flywheel
b. rigid bar
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: flywheel

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which of the following conditions should be satisfied for a two point mass statistically equivalent system?

1. m = m1 + m2
2. m1 l2 = m2 l1
3. m1 l1 = m2 l2
4. IG = IG1 + IG2

- Published on 06 Aug 15

a. Condition 1 and condition 2
b. Condition 1 and condition 3
c. Condition 2 and condition 4
d. All the above conditions should be satisfied
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Condition 1 and condition 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Match the following Group 1 items with Group 2 items

1. Piston effort (FP) ----------------------------------- A. FQ sin (θ + Φ)
2. Thrust in connecting rod (FQ) ------------------- B. FQ cos (θ + Φ)
3. Tangential force on crank shaft (FT) ------------ C. Fg – F1 + FF + WR
4. Radial force along crank shaft (FR) ------------- D. FP / cos Φ

- Published on 06 Aug 15

a. 1 – A, 2 – C, 3 – D, 4 – B
b. 1 – B, 2 – D, 3 – C, 4 – A
c. 1 – C, 2 – D, 3 – A, 4 – B
d. 1 – B, 2 – A, 3 – D, 4 – C
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1 – C, 2 – D, 3 – A, 4 – B

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Calculate the thrust in connecting rod, if piston effort is 200 kN and crank makes an angle of 45o from TDC. Assume obliquity ratio = 3.5
- Published on 06 Aug 15

a. 900.80 kN
b. 204.20 kN
c. 195.87 kN
d. 970.02 kN
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 204.20 kN

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Calculate torque acting on the crank, if tangential force acting on the engine is 150 kN and 300 mm is the crank radius.
- Published on 06 Aug 15

a. 45 kN.m
b. 500 kN/m
c. 2 kN/m
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 45 kN.m

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Scotch yoke mechanism is the inversion of
- Published on 06 Aug 15

a. Single slider kinematic chain
b. Double slider kinematic chain
c. Four bar chain
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Double slider kinematic chain

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Watt's mechanism is based on
- Published on 06 Aug 15

a. inversions of single slider chain mechanism
b. inversions of double slider chain mechanism
c. inversions of four bar chain mechanism
d. inversions of five bar chain mechanism
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: inversions of four bar chain mechanism

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which type of mechanism is shown below?
- Published on 06 Aug 15

TOM - 1 (13).jpeg
a. constrained
b. unconstrained
c. locked
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: unconstrained

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   One quaternary joint is equal to how many binary joints?
- Published on 06 Aug 15

a. 4
b. 3
c. 2
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The relation between number of links and number of lower pairs is given as n = 2p – 4. If L.H.S is less than R.H.S of this equation then the chain is
- Published on 06 Aug 15

a. constrained
b. locked
c. structure
d. unconstrained
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: unconstrained

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6