Verbal Analogies - English (MCQ) for Bank, MBA, CAT, MAT, GMAT, SSC

1)   Choose the pair of words which have a similar relationship to that between the given pair of words:

If Charles Darwin is to biologist, then Archimedes is to ______________.

- Published on 05 May 16

a. mathematics
b. sociology
c. literature
d. religion
Answer  Explanation 

ANSWER: mathematics

Explanation:
The correct option is (a) mathematics

Charles Darwin - He was a biologist and scientist, known for his contributions to evolutionary theory.
Archimedes - He was an ancient Greek mathematician, physicist, engineer, inventor and astronomer.


2)   Choose the pair of words which have a similar relationship to that between the given pair of words:

MERGE : DISCONNECT

- Published on 04 May 16

a. Gratify : Delight
b. Worship : Devotion
c. Robust : Incapable
d. Intense : Acute
Answer  Explanation 

ANSWER: Robust : Incapable

Explanation:
The correct option is (c) Robust : Incapable
'Disconnect' is the antonym of the word 'Merge'. Hence, the correct option is (c) which has similar relationship between the words.
Robust means 'powerful', 'prosperous', 'tough', etc.
Option (a), (b) and (d) have similar relationship between the given pair of words. These words are synonyms.


3)   Choose the pair of words which have a similar relationship to that between the given pair of words:

Equilibrium : balance

- Published on 22 Apr 16

a. Acquit : blame
b. Bold : cautious
c. Elevation : height
d. Endanger : guard
Answer  Explanation 

ANSWER: Elevation : height

Explanation:
Equilibrium and Balance are synonyms. Hence, the correct option having a similar relationship to that between the given pair of words is Elevation : height

Option (a) : The meaning of acquit is let go, etc.. Blame is antonym of the word 'Acquit'.
Option (b) : The meaning of bold is fearless, daring, etc.. Cautious means to be careful, which is antonym of the word 'bold'.
Option (d) : The meaning of Endanger is hazard, threaten, etc. Guard means defender, which is antonym of the word 'Endanger'.


4)   Choose the pair of words which have a similar relationship to that between the given pair of words:

Aligator : reptiles

- Published on 20 Apr 16

a. Monkey : amphibians
b. Monkey : mammals
c. Monkey : aquatics
d. Monkey : rhodents
Answer  Explanation 

ANSWER: Monkey : mammals

Explanation:
Monkeys are mammals (vertebrates that give birth to a live young)
Aligator is a reptile (mostly egg-laying creatures).
Amphibians: Animals living both on land and in water. (Eg: Frog)
Aquatics: Animals which live in water (fishes, etc)
Rhodents: rats, mice, squirrels, etc.


5)   Choose the pair of words which have a similar relationship to that between the given pair of words:

If barometer is to air pressure, then bolometer is to

- Published on 19 Apr 16

a. electromagnetic radiation
b. magnetic declination
c. wind speed
d. altitude
Answer  Explanation 

ANSWER: electromagnetic radiation

Explanation:
Barometer is used to measure air pressure. Similarly, bolometer is used to measure electromagnetic radiation.
The device used to measure –
magnetic declination - declinometer
wind speed – anemometer
altitude – altimeter


6)   Choose the pair of words which have a relationship similar to that between the given pair of words:

Soldiers : Army

- Published on 15 Apr 16

a. Ships : crew
b. Elephants : Herd
c. Sailors : fleet
d. Keys : Bundle
Answer  Explanation 

ANSWER: Elephants : Herd

Explanation:
In the given pair of words, Army is a collective noun of soldiers.
Collective noun is used to refer a group of nouns as one entity.

a) A fleet of ships
b) A herd of elephants
c) A crew of sailors
d) A bunch of keys


7)   Choose the pair of words which have a similar relationship to that between the given pair of words:

Frog : Tadpole

- Published on 13 Apr 16

a. Boar : Leveret
b. Swan : Cygnet
c. Hare : Foal
d. Goat : Cub
Answer  Explanation 

ANSWER: Swan : Cygnet

Explanation:
The young swans are called as swanlings or cygnets.

Young names of the animals are:

Boar : Porkling
Hare : Leveret
Goat : Kid, billy
Horse : Foal
Tiger : Cub


8)   Choose the pair of words which have a similar relationship to that between the given pair of words:

Telephones : Buzz

- Published on 12 Apr 16

a. Trumpets : Blare
b. Coins : clinks
c. Woods : chatter
d. Thunder : Creak
Answer  Explanation 

ANSWER: Trumpets : Blare

Explanation:
The relation given above is between the noun subjects and sounds made by them.

Coins : Jingle
Woods : Crackle
Thunder : Rumbles
Chains : Clank
Teeth : Chatter
A coin : clinks


9)   Choose the pair of words which have a similar relationship to that between the given pair of words:

Monkeys : climb

- Published on 11 Apr 16

a. Ducks : leap
b. Cats : flap
c. Rabbits : waddle
d. Horses : trot
Answer  Explanation 

ANSWER: Horses : trot

Explanation:
The given pair of words indicate movements of animals.
As monkeys climb the trees, horses trot (The diagonal pairs of legs move forward at same time).
Similarly,
Ducks: waddle (walk with short steps)
Cats : stalk
Rabbits : leap


10)   Choose the pair of words which have a similar relationship to that between the given pair of words:

Stabilizer : Refrigerator

- Published on 07 Apr 16

a. computer : laptop
b. axle : motorbike
c. regulator : fan
d. wheel : car
Answer  Explanation 

ANSWER: regulator : fan

Explanation:
Stabilizers feed constant voltage current to electrical gadgets like refrigerators and protect them from damage due to voltage fluctuations. It is not a part of refrigerator but is used to protect it.
Option c) Similarly, regulator is not a part of fan but it only increases or decreases the speed of fan.
Option a) Computer or laptop are different and are independent.
Option b), d) axle is a part of motorbike and wheel is a part of car.
Hence, the correct option is (c)


1 2 3