Water Resources - GS question based on India Year Book

1)   Which of the following statement / s is / are correct with regards to Clean Ganga Fund?

1) Domestic donors to the fund shall be eligible for tax benefit as applicable in the case of Swachh Bharat Kosh.
2) The Fund will be managed by a trust headed by Minister for Water Resources.

- Published on 19 Oct 15

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1

Explanation:
The Fund will be managed by a trust headed by Finance Minister. The Fund will have the objective of contributing to the national effort of cleaning of river Ganga.


2)   Which of the following statement / s is / are correct with regards to National Mission for Clean Ganga (NMCG)?

1) The area of operation of NMCG shall be Ganga River Basin including the states through which Ganga flows as well as National Capital territory of Delhi.
2) The area of operation of NMCG may be extended to any extent as the National Ganga River Basin Authority (NGRBA) may decide in states through which tributaries of Ganga flow.

- Published on 19 Oct 15

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both 1 and 2

Explanation:
NMCG is the implementation wing of the NGRBA. NGRBA can extend area for effective abatement of pollution of the river.


3)   Which of the following statement / s is / are correct with regards to initiatives under Namami Gange?

1) Nirmal Dhara - includes restoration and conservation of wetlands, efficient irrigation methods and rational agricultural practices.
2) Aviral Dhara – includes sewage treatment and managing industrial discharge.

- Published on 19 Oct 15

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: None of the above

Explanation:
Nirmal Dhara takes up issue of sewage and Aviral Dhara focuses on restoration and conservation of wetlands, efficient irrigation methods and rational agricultural practices. There will also be promotion of Shipping and Tourism.


4)   Namami Gange approaches Ganga rejuvenation by
- Published on 19 Oct 15

a. Consolidating existing ongoing efforts and concrete action plan for future
b. Interventions at Ghats and Rivers fronts which will facilitate better citizen connect
c. River centric urban planning process
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
Namami Gange is Integrated Ganga Conservation Mission and focuses on cleaning the river and its beautification as well as development from a holistic and sustainable point of view.


5)   Which of the following ministry / ministries is / are working on the Action Plan for ‘Namami Gange’?

1) Ministry of Shipping
2) Ministry of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation
3) Ministry of Tourism
4) Ministry of Environment, Forests and Climate Change
5) Ministry of Drinking Water Supply and Sanitation

- Published on 19 Oct 15

a. Only 2 and 5
b. Only 2, 4 and 5
c. Only 2
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
The entire above plus Ministry of Urban Development and Ministry of Rural development.


6)    Ministry of water resources is responsible for

1) Laying down guidelines for regulation of country’s water resources
2) Abatement of pollution in river Ganga
3) Developing policies like National Water Policy
4) Strengthening international cooperation for rivers crossing international borders

- Published on 19 Oct 15

a. Only 1, 3 and 4
b. Only 1
c. Only 1 and 3
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
The ministry has been renamed to ‘Ministry of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation’. Additional work includes – National Ganga River Basin Authority; Conservation, development, management and abatement of pollution in river Ganga and its tributaries.


7)   Which of the following statement / s is / are correct?

1) The annual precipitation including snowfall, which is the main source of water in the country, is estimated to be of the order of 4000 BCM.
2) The resource potential of the country, which occurs as natural run off in the rivers is about 1869 BCM, considering both surface and ground water as one system.

- Published on 19 Oct 15

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both 1 and 2

Explanation:
Out of the 4000 BCM, the estimated precipitation during monsoon season (June to September) is of the order of 3000 BCM. India has 4% of water resources of the world.


8)   Which of the following statement / s is / are correct with regards to Clean Ganga Fund?

1) Domestic donors to the fund shall be eligible for tax benefit as applicable in the case of Swachh Bharat Kosh.

2) The Fund will be managed by a trust headed by Minister for Water Resources.

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1

Explanation:
The Fund will be managed by a trust headed by Finance Minister. The Fund will have the objective of contributing to the national effort of cleaning of river Ganga.


9)   Which of the following statement / s is / are correct with regards to National Mission for Clean Ganga (NMCG)?

1) The area of operation of NMCG shall be Ganga River Basin including the states through which Ganga flows as well as National Capital territory of Delhi.

2) The area of operation of NMCG may be extended to any extent as the National Ganga River Basin Authority (NGRBA) may decide in states through which tributaries of Ganga flow.

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both 1 and 2

Explanation:
NMCG is the implementation wing of the NGRBA. NGRBA can extend area for effective abatement of pollution of the river.


10)   Which of the following statement / s is / are correct with regards to initiatives under Namami Gange?

1) Nirmal Dhara - includes restoration and conservation of wetlands, efficient irrigation methods and rational agricultural practices.

2) Aviral Dhara – includes sewage treatment and managing industrial discharge.

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: None of the above

Explanation:
Nirmal Dhara takes up issue of sewage and Aviral Dhara focuses on restoration and conservation of wetlands, efficient irrigation methods and rational agricultural practices. There will also be promotion of Shipping and Tourism.


1 2