Work and Wages - Quantitative Aptitude (MCQ) questions

1)   Ram and Shyam have been given a task of painting a house for Rs. 800. With the help of Rita, they complete the job in just 3 days. Had Ram alone be doing the task, he would need 6 days. If Shyam alone would be doing the task, he would need 8 days. How much money will Rita get?
- Published on 08 May 17

a. Rs. 80
b. Rs. 150
c. Rs. 100
d. Rs. 125
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 100

Explanation:
work and wages


2)   P and Q together earn Rs. 188 per day. Q and R together earn Rs. 152 per day. P, Q and R when working together earn Rs. 300 per day. How much does Q earn daily?
- Published on 08 May 17

a. Rs. 43
b. Rs. 56
c. Rs. 45
d. Rs. 40
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 40

Explanation:
work and wages


3)   What will be share of Rajesh, if together Ramesh and Suresh complete only 7/11 of the task, and all three had been given the contract to finish the task for Rs. 1100?
- Published on 08 May 17

a. Rs. 350(4/11)
b. Rs. 200
c. Rs. 400
d. Rs. 650
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 400

Explanation:
work and wages


4)   P and Q work together on a task for 5 days. They then leave and rest of the task is done by R in just 2 days. All the three together are paid Rs. 450. What will be R’s share out of the payment if P alone could do the task in 10 days and Q alone can do the task alone in 15 days?
- Published on 08 May 17

a. Rs. 100
b. Rs. 75
c. Rs. 225
d. Rs. 50
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 75

Explanation:
work and wages


5)   P and Q work together and get a payment of Rs. 1400. P can complete the work alone in just 30 days. But Q takes 40 days to complete the work alone. What is P’s share out of the wages they get?
- Published on 08 May 17

a. Rs. 800
b. Rs. 600
c. Rs. 1000
d. Rs. 700
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 800

Explanation:
work and wages


6)   Johnny employs 8 workers to work for 6 hours per day. In total he pays them Rs. 630 for a week. How much should Johnny pay 18 workers working 4 hours per day for a week?
- Published on 03 May 17

a. Rs. 945
b. Rs. 645
c. Rs. 630
d. Rs. 1050
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 945

Explanation:
work and wages


7)   The amount of money with which A’s wage can be paid for 18 days, when A is working alone, is enough for paying B’s wage for 12 days, when B is working alone. If A and B start working together, then the same amount would be enough for wages of both of them for how many days?
- Published on 13 Apr 17

a. 36/5 days
b. 5/36 days
c. 15 days
d. 6 days
Answer  Explanation 

ANSWER: 36/5 days

Explanation:
work and wage


8)   P, Q and R get Rs. 10800 for doing a work in 18 days. P and R get Rs. 3760 for doing the same work in 10 days, while Q and R get Rs. 6080 for doing the same work in 20 days. Find the amount received by R per day?
- Published on 17 Mar 17

a. Rs. 95
b. Rs. 126
c. Rs. 80
d. Rs. 200
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 80

Explanation:
work and wages


9)   Wages of 44 women for 56 days comes to Rs.29568. How many men are needed for 47days to receive Rs. 16920, if the daily wages of a man being 5 times those of a woman?
- Published on 17 Mar 17

a. 9 men
b. 8 men
c. 6 men
d. 5 men
Answer  Explanation 

ANSWER: 6 men

Explanation:
work and wages


10)   Total wages of 6 men, 4 women and 8 boys is Rs. 26. If the wages of 6 men is equal to that of 8 women and the wages of 4 women is equal to that of 6 boys, then find out the total wages of 8 men, 6 women and 4 boys?
- Published on 15 Mar 17

a. Rs. 32
b. Rs. 24
c. Rs. 25
d. Rs. 29
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 29

Explanation:
work and wages


1 2