Ask a question
 

Strength of Materials - Mechanical Engineering test

Topics > Mechanical Engineering test questions for exams and entrance > Strength of Materials - Mechanical Engineering test > Post your comment

 
Strength of Materials - Mechanical Engineering test
Rahul Choudhary 10-17-2013 05:05 AM

Strength of Materials - Mechanical Engineering test


1) The ratio between tensile stress and tensile strain or compressive stress and compressive strain is termed as

a) Modulus of elasticity.
b) Bulk modulus of elasticity.
c) Modulus of rigidity.
d) None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Modulus of elasticity.




2) When a square or rectangular block subjected to a shear load is in equilibrium, the shear stress in one plane is always associated with a complementary shear stress in the other plane at ……………….degrees to it.

a) 90
b) 180
c) 60
d) 45

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) 90




3) Strain in a direction at right angles to the direction of applied force is known as

a) Volumetric strain
b) Shear strain
c) Lateral strain
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Lateral strain




4) Young’s modulus will be …………..if the radius of a wire stretched by a load is doubled.

a) Become one-fourth
b) Doubled
c) Halved
d) Unaffected

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Unaffected




5) The impact strength of a material is an index of its

a) Toughness
b) Hardness
c) Tensile strength
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Toughness




6) The value of Poisson’s ratio depends upon

a) Magnitude of load
b) Material of test specimen
c) Cross-section and dimension of the specimen
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Material of test specimen




7) Fracture will confirm to ……………shape, when mild steel is subjected to tensile loading.

a) Star
b) Granular
c) Cup and cone
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Cup and cone




8) The impact strength of a material is an index of its

a) Toughness
b) Hardness
c) Resistance to corrosion
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Toughness




9) If a compression test is carried on a cast iron specimen the fracture will occur

a) Along an oblique plane
b) Unpredictable
c) Perpendicular to axis of load
d) Along the axis of load

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Along an oblique plane




10) A ‘Notched bar test’ provides which of the following mechanical properties?

a) Hardness
b) Impact strength
c) Resilience
d) Endurance limit

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Impact strength




11) A bar of cross-sectional area A is subjected to a tensile force P. The normal stress on an oblique plane will be maximum when the inclination ‘Φ’ of the plane to the axis of the bar is

a) 90°
b) 45°
c) 5°
d) 25°

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) 90°




12) At the principle planes

a) All the stresses are maximum
b) No stress acts
c) The normal stress is maximum or minimum and the shear stress is zero
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) The normal stress is maximum or minimum and the shear stress is zero




13) Among the following which stresses on inclined surface can be determined by the use of Mohr’s circle?

a) Normal stress
b) Maximum shear stress
c) Tangential stress
d) All of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) All of these




14) Shear stresses on mutually perpendicular planes are

a) Maximum
b) Minimum
c) Equal
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Equal




15) For an element under the effect of biaxial state of normal stresses, the normal stress on a 45° plane is equal to ……………of normal stresses

a) Half the difference
b) Half the sum
c) Sum
d) Difference

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Half the sum




16) A bar of square cross-section is subjected to an axial tensile load. A plane normal to the axis of loading will have

a) Minimum normal stress and maximum shear stress
b) Maximum normal stress and zero shear stress
c) Minimum normal stress and zero shear stress
d) Maximum normal stress and maximum shear stress

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Maximum normal stress and zero shear stress




17) When a material is subjected to a tensile load, then in order to avoid the shear failure of a material along a plane inclined at 45° to the direction of the tensile stress, the material should have its shear strength at least

a) Equal to its tensile strength
b) Equal to its compressive strength
c) Equal to principal stress
d) Equal to half the tensile strength

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Equal to half the tensile strength




18) For a cantilever beam subjected to uniformly distributed load the shearing force varies following a

a) Parabolic law
b) Linear law
c) Either of these
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Linear law




19) In a cantilever beam carrying a load whose intensity varies uniformly from zero at the free end to ‘w’ per unit length at the fixed end, the B.M changes following a

a) Parabolic law
b) Cubic law
c) Linear law
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Cubic law




20) For a simply supported beam carrying a uniformly distributed load of ‘w’ per unit length over the whole span, the maximum bending moment is

a) wl/3
b) wl2/3
c) wl2/24
d) wl2/6

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) wl2/6




21) In a loaded beam the point of contrafexure refers to the section where the

a) Bending moment changes sign
b) Bending moment is maximum
c) Shear force is zero
d) Shear force is maximum

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Bending moment changes sign




22) The maximum compressive stress develops on …………..when a rectangular beam is loaded transversely

a) Bottom fibre
b) Top fibre
c) Neutral axis
d) Middle fibre

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Top fibre




23) In the case of an I-section beam maximum shear stress is at

a) Middle of the web
b) The junction of top flange and web
c) Either of these
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Middle of the web




24) A support is said to be non-yielding if

a) It can take any amount of reaction
b) It is frictionless
c) The beam has zero slope at the support
d) It holds the beam firmly

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) The beam has zero slope at the support




25) Hoop stress set up in a thin cylinder subjected to internal fluid pressure is …………..the longitudinal stress

a) Four times
b) Twice
c) Thrice
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Twice




26) Spherical vessels are preferred over cylindrical shapes due to

a) Easier to fabricate
b) Light in weight for the same storing capacity
c) Subjected to low value of hoop stress
d) Greater capacity

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Subjected to low value of hoop stress




27) In a thick cylinder, the radial stress at the inner surface is

a) Independent of the magnitude of the fluid pressure
b) More than the magnitude of the fluid pressure
c) Less than the magnitude of the fluid pressure
d) Equal to the magnitude of the fluid pressure

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Equal to the magnitude of the fluid pressure




28) For a thick cylinder, the variation of circumferential stress across the thickness is

a) Linear
b) Uniform
c) Parabolic
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Parabolic




29) The relation between the diameter of a rivet (d) and plate thickness (t) is given by,

a) d = 2√t
b) d = 3√t
c) d = 4√t
d) d = 6√t

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) d = 6√t




30) The efficiency of the riveted joint is ……….. than that of the welded joint

a) More
b) Less
c) Either of these
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Less




31) In shafts with keyways the allowable stresses are usually ……………..of the given value.

a) 75%
b) 25%
c) 50%
d) 95%

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) 75%




32) For the same material, length and given torque a solid shaft weights ………… a hollow shaft

a) Less than
b) More than
c) Equal to
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) More than




33) If a torque is applied on a shaft the value of shear stress induced is

a) Zero at the centre and maximum at circumference
b) Zero at the circumference and maximum at centre
c) Uniform throughout
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Zero at the centre and maximum at circumference




34) Which among the following term is used if the slenderness ratio of a column is more than 120?

a) Medium column
b) Long column
c) Short column
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Long column




35) For a column with one end fixed and the other hinged, the ratio of equivalent length to actual length is

a) 1
b) 1/2
c) √2
d) 1/√2

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) 1/√2




36) What is the ratio between buckling load and safe load known as?

a) Buckling factor
b) Slenderness ratio
c) Factor of safety
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Factor of safety




37) For ductile material ………………. is suitable.

a) Distortion energy theory
b) Maximum shear stress theory
c) Maximum principal strain theory
d) Maximum principal stress theory

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Maximum shear stress theory




38) Maximum principal stress theory was postulated by

a) Mohr
b) Rankine
c) Tresca
d) St. Venant

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Rankine




39) In a ring under tension, where does the maximum stress occur?

a) At 45° with the line of action of load.
b) Along the line of action of load.
c) Perpendicular to the line of action of load.
d) None of these.

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Along the line of action of load.




40) The resultant deflection under symmetrical bending of a beam is

a) Perpendicular to the neutral axis
b) Perpendicular to the axis of symmetry
c) Parallel to the neutral axis
d) Parallel to the axis of symmetry

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Perpendicular to the neutral axis




41) If the load passes through the shear centre of the section of the beam, then there will be

a) Only bending in the beam
b) Only twisting in the beam
c) Bending accompanied by twisting
d) No bending in the beam

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Only bending in the beam




42) Proof resilience of materials indicate their capacity to bear

a) Static compressive loads
b) Static tensile loads
c) Shocks
d) None of these

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Shocks




43) For which of the following reasons are cylinders compounded?

a) To increase the strength of the cylinder
b) To increase the pressure bearing capacity of a single cylinder
c) To make the circumferential stress distribution uniform
d) All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) To make the circumferential stress distribution uniform



Post your comment


Also Read
Mechanical measurement - Mechanical Engineering test questions
Refrigeration and Air-conditioning - Mechanical Engineering test
Machine design - Mechanical Engineering test questions
Thermodynamics - Mechanical Engineering test questions
Theory of Machines - Mechanical Engineering test
Strength of Materials - Mechanical Engineering test
Steam boilers, engines, nozzles and turbines - Mechanical Engineering test
Production Management and Industrial Engineering - Mechanical Engineering test
Power plant engineering and energy conversion - Mechanical Engineering test
Metallurgy - Mechanical Engineering test questions
Manufacturing science - Mechanical Engineering test questions
Internal combustion engines and automobile engineering - Mechanical Engineering
Heat Transfer - Mechanical Engineering test
General Engineering - Mechanical Engineering test
Fluid Mechanics and hydraulic machines - Mechanical Engineering test
 
 
Home | Login | About us | Sitemap | Contact us