Analysing Work and Designing Jobs - MCQs with answers - Part 2

Analysing Work and Designing Jobs - MCQs with answers - Part 2


1. What does MPDQ stand for?

a. Mutual Psychological Development Questionnaire
b. Multi - Priority Dual Queue
c. Management Position Description Questionnaire
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Management Position Description Questionnaire



2. Which of the following questions are included in a management position description questionnaire?

a. Autonomy of actions
b. Complexity and stress
c. Public and customer relations
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



3. State true or false

i. Total Quality Management is inconsistent with job analysis.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. True



4. Which of this is an essential feature of Total Quality Management?

a. Creation of customer centric mentality

b. Jobs are performed in relation to data

c. An ordinary scale can represent the levels of difficulty required in dealing with data and people

d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Creation of customer centric mentality



5. ________ involves conscious efforts to organise tasks, duties and responsibilities into a unit of work to achieve certain objectives.

a. Training needs analysis
b. Job design
c. Job analysis
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Job analysis



6. State true or false

i. Job analysis is followed by job design.

a. True
b. False

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. False

Reason: Job design is followed by job analysis.



7. Which are the factors by which the process of job design can be affected?

a. Organisational
b. Environmental
c. Behavioural
d. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. All of the above



8. Which of the following is an organisational factor affecting the process of job design?

a. Social and cultural expectations
b. Ergonomics
c. Feedback
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Feedback



9. ___________ is concerned with designing and shaping jobs to fit the physical abilities and characteristics of employees.

a. Ergonomics
b. Autonomy
c. Technostress
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Ergonomics



10. ___________ refers to the use of micro – computers, networks and other communication technology such as fax machines.

a. Task revision
b. Telecommuting
c. Technostress
d. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Telecommuting


Post your comment

You may like