Basic concepts of networking - online test

Basic concepts of networking - online test


1) Show some networking terminologies given below?

A) IP Address
B) Protocol
C) MAC Address
D) All mentioned above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: D) All mentioned above




2) TCP,FTP,Telnet,SMTP,POP etc. are examples of ?

A) Socket
B) IP Address
C) Protocol
D) MAC Address
View Answer / Hide Answer

ANSWER: C) Protocol




3) Which classes are used for connection-oriented socket programming?

A) Socket
B) ServerSocket
C) Both A & B
D) None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: C) Both A & B




4) Which class can be used to create a server socket. This object is used to establish communication with the clients?

A) ServerSocket
B) Socket
C) Both A & B
D) None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: A) ServerSocket




5) Which methods are commonly used in ServerSocket class?

A) public OutputStream getOutputStream()
B) public Socket accept()
C) public synchronized void close()
D) None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: B) public Socket accept()




6) URL is an acronym for?

A) Uniform Resource Locator
B) Unified Resource Locator
C) Uniform Restore Locator
D) Unified Restore Locator
View Answer / Hide Answer

ANSWER: A) Uniform Resource Locator




7) The URLConnection class can be used to read and write data to the specified resource referred by the URL?

A) True
B) False
View Answer / Hide Answer

ANSWER: A) True




8) The java.net.InetAddress class represents an?

A) Socket
B) IP Address
C) Protocol
D) MAC Address
View Answer / Hide Answer

ANSWER: B) IP Address




9) In InetAddress class which method it returns the host name of the IP Address?

A) public String getHostName()
B) public String getHostAddress()
C) public static InetAddress getLocalHost()
D) None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: A) public String getHostName()




10) Which classes are used for connection-less socket programming?

A) DatagramSocket
B) DatagramPacket
C) Both A & B
D) None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: C) Both A & B




11) Which class is message that can be sent or received. If you send multiple packet, it may arrive in any order,Moreover, packet delivery is not guaranteed?

A) DatagramPacket
B) DatagramSocket
C) Both A & B
D) None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: A) DatagramPacket




12) Which constructor of DatagramSocket class is used that it creates a datagram socket and binds it with the given Port Number?

A) DatagramSocket(int port)
B) DatagramSocket(int port, InetAddress address)
C) DatagramSocket()
D) None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: B) DatagramSocket(int port, InetAddress address)




13) Which steps occur when establishing a TCP connection between two computers using sockets?

A) The server instantiates a ServerSocket object, denoting which port number communication is to occur on
B) The server invokes the accept() method of the ServerSocket class. This method waits until a client connects to the server on the given port
C) After the server is waiting, a client instantiates a Socket object, specifying the server name and port number to connect to
D) All of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: D) All of the above




14) The flush() method of PrintStream class flushes any uncleared buffers in memory?

A) True
B) False
View Answer / Hide Answer

ANSWER: A) True




15) Which method of URL class represents a URL and has complete set of methods to manipulate URL in Java?

A) java.net.URL
B) java.net.URLConnection
C) Both A & B
D) None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: A) java.net.URL




16) URL stands for Uniform Resource Locator and represents a resource on the World Wide Web, such as a Web page or FTP directory?

A) True
B) False
View Answer / Hide Answer

ANSWER: A) True




17) Which package provides core functionality?

A) java.net
B) java.rmi
C) java.lang
D) java.math
View Answer / Hide Answer

ANSWER: C) java.lang




18) These networking classes encapsulate the "socket" paradigm pioneered in the (BSD) Give the abbrevation of BSD?

A) Berkeley Software Distribution
B) Berkeley Socket Distribution
C) Berkeley System Distribution
D) None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: A) Berkeley Software Distribution




19) Which class is used to create servers that listen for either local client or remote client programs?

A) ServerSockets
B) httpServer
C) httpResponse
D) None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: A) ServerSockets




20) The client in socket programming must know which informations?

A) IPaddress of Server
B) Port number
C) Both A & B
D) None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: C) Both A & B




21) Datagram is basically an information but there is no guarantee of its content, arrival or arrival time.

A) True
B) False
View Answer / Hide Answer

ANSWER: A) True




22) The DatagramSocket and DatagramPacket classes are not used for connection-less socket programming.

A) True
B) False
View Answer / Hide Answer

ANSWER: B) False


Post your comment

    Discussion

  • RE: Basic concepts of networking - online test -Tejas Kiran Rathi (06/24/16)
  • Ans for Question no 12. is A)DatagramSocket(int port) please change it.
  • RE: Basic concepts of networking - online test -sathyapriya (08/19/15)
  • i want no basic concepts

You may like