Computer storage devices - computer awareness questions

Computer storage devices - computer awareness questions


Q1. The process of dividing the disk into tracks and sectors is called

1. Tracking
2. Allotting
3. Crashing
4. Formatting

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Formatting




Q2. The type of device which is 3 ½ inch floppy drive is nothing but

1. Storage
2. Input
3. Output
4. Software

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Storage




Q3. What is the program required for writing to CD-RWs called?

1. LDE packet writer
2. CDF packet writer
3. VDF packet writer
4. BDF packet writer

View Answer / Hide Answer

ANSWER: VDF packet writer




Q4. The storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data is

1. Floppy
2. Permanent disk
3. Optical disk
4. Hard disk

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Hard disk




Q5. How will know surely that the hard drive has failed?

1. Scrapping
2. Clicking
3. Buzzing sound
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above




Q6. ____________has smallest storage capacity

1. Floppy disk
2. Zip disk
3. Hard disk
4. CD

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Floppy disk




Q7. UDF stands for

1. Undated disk format
2. Universal data frequency
3. Unique disk format
4. Universal disk format

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Universal disk format




Q8. As storage media the advantages of CD-ROM is

1. It is inexpensive
2. Data and information are retrieved more quickly than magnetic disks
3. It makes less error than magnetic media.
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: It makes less error than magnetic media




Q9. A DVD is

1. Optical disk
2. Output device
3. Solid state storage device
4. Hard disk

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Optical disk




Q10. How much is one terabyte equal to?

1. 1024 megabytes
2. 1024 bytes
3. 1024 kilobytes
4. 1024 gigabytes

View Answer / Hide Answer

ANSWER: 1024 gigabytes




Q11. RAM stands for

1. Read anywhere memory
2. Random access memory
3. Read access memory
4. Random anything memory

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Random access memory




Q12. What is the term used for the disk content that is recorded at the time of manufacturer and that cannot be changed or erased by the user?

1. Read only
2. Write only
3. Once only
4. Run only

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Read only




Q13. Which of the following is the most common type of storage device?

1. Steel
2. Magnetic
3. Optical
4. Flash

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Magnetic




Q14. What is a zip drive?

1. An output device
2. An input device
3. A medium capacity removable disk storage system
4. Software

View Answer / Hide Answer

ANSWER: A medium capacity removable disk storage system




Q15. The acronym for the reusable optical storage is

1. RW
2. DVD
3. ROM
4. ROS

View Answer / Hide Answer

ANSWER: RW




Q16. HDD stands for

1. High disk drive
2. Hard Digital disk
3. High digital drive
4. Hard disk drive

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Hard disk drive




Q17. What is the main directory of a disk called?

1. Folder
2. Root
3. Sub
4. Network

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Root




Q18. The storage devices such as hard disks and CD ROM drives can be connected inside personal computers using the standard interface such as

1. SATA attachment
2. BT attachment
3. IDE attachment
4. AT attachment

View Answer / Hide Answer

ANSWER: AT attachment




Q19. To enable the computer to read the disk, it is inserted in

1. Memory
2. CPU
3. Disk drive
4. ALU

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Disk drive




Q20. For what type of data the magnetic tapes can be used as good storage media?

1. Back up and high volume data
2. Back up and low volume data
3. Original but high volume data
4. Original but low volume data

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Back up and high volume data




Q21. How do the hard disks record information?

1. Propagation
2. Magnetization
3. Centrifugation
4. Gravitation

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Magnetization




Q22. “Low cost per bit stored” is the characteristic of

1. Hard disk
2. Primary memory
3. Secondary memory
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Secondary memory




Q23. Which of the following is the secondary storage device that uses a long plastic strip coated with a magnetic material as recording medium?

1. Compact disk
2. Hard disk
3. Magnetic tape
4. None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Magnetic tape




Q24. The storage device that can be transported is

1. Diskette/CD’s
2. Hard disk
3. System cabinet
4. Main memory

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Diskette/CD’s




Q25. Which of the following is the storage device for multimedia?

1. CAM
2. The DVD/BD
3. The hard disk
4. Emulation

View Answer / Hide Answer

ANSWER: The DVD/BD




Q26. In ____________ storage device the access time is effectively independent of the location of data.

1. Primary storage
2. Secondary storage
3. Direct access
4. Indirect access

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Direct access




Q27. What kind of storage medium is cassette tape considered?

1. Secondary
2. Primary
3. Volatile
4. Tertiary

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Secondary




Q28. The non volatile storage device is

1. Magnetic tape
2. Floppy disk
3. Compact disk
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above




Q29. What do you mean by diskette?

1. Primary storage device
2. Low cost, thin flexible magnetic disk storage
3. High volume storage device
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: Low cost, thin flexible magnetic disk storage




Q30. It is a magnetic storage device

1. Compact disk
2. Hard disk
3. Audio tapes
4. All of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: All of the above



Post your comment

    Discussion

  • RE: Computer storage devices - computer awareness questions -barnabas muthama (02/12/17)
  • send icdl practise questions
  • RE: Computer storage devices - computer awareness questions -Suman Dutta (10/09/16)
  • Helped me while preparing for my olympiads.
  • RE: Computer storage devices - computer awareness questions -Duck (10/05/16)
  • 2 ezy 5 me

You may like