Conducting Marketing Research & Forecasting Demand - MCQs with answers - Part 6

Conducting Marketing Research and Forecasting Demand - MCQs with answers - Part 6


The Measures of Market Demand

1. The ___________ is the set of consumers who have interest, income and access to a particular offer.

a) Potential market
b) Target market
c) Available market
d) Penetrated market

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Available market



2. The _______________ is the set of consumers who are buying the company’s products.

a) Potential market
b) Target market
c) Available market
d) Penetrated market

View Answer / Hide Answer

ANSWER: d) Penetrated market



3. The _____________is the part of the available qualified market the company decides to pursue.

a) Target market
b) Potential market
c) Available market
d) Penetrated market

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Target market



4. Some base sales called the ____________ takes places without any demand-stimulating expenditure.

a) Market potential
b) Market forecast
c) Market minimum
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Market minimum



5. Higher levels of industry marketing expenditures would yield higher levels of demand, first at ______ rate and then at __________ rate.

a) An increasing, a decreasing
b) A decreasing, an increasing
c) An increasing, equivalent
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) An increasing, a decreasing



6. Marketing expenditures beyond a certain level would not stimulate much further demand, thus suggesting an upper limit to market demand, called the ________.

a) Market potential
b) Market minimum
c) Market forecast
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Market potential



7. The distance between the ________ and the ___________ shows the overall marketing sensitivity of demand.

a) Market minimum and market potential
b) Market minimum and market forecast
c) Market potential and market forecast
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Market minimum and market potential



8. ________ such as the market for racquetball playing is very much affected in size by the level of industry marketing expenditures.

a) An Expansible market
b) A nonexpansible market
c) A penetrated market
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) An Expansible market



9. The result generated after comparing the current and potential levels of market demand is termed as

a) Share penetration index
b) Market-penetration index
c) Customer penetration index
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Market-penetration index



10. A ______-market-penetration index indicates substantial growth potential for all the firms.

a) Low
b) High
c) Medium
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Low



11. Market demand function is a picture of market demand over time.

a) True
b) False
c) Can’t say
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) False



12. Companies interested in marketing potential have a special interest in the ______ percentage, which is the percentage of ownership or use of a product or service in a population.

a) Product penetration
b) Market penetration
c) Share penetration
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Product penetration



13. A __________ is the sales goal set for a product line, company division or sales representative. It is primarily a managerial device for defining and stimulating sales efforts.

a) Sales budget
b) Sales quota
c) Sales target
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Sales quota



14. The market-build up method of assessing area market potential is used primarily by __________.

a) Consumer marketers
b) Business marketers
c) Both a & b
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Business marketers



15. The multiple-factor index method of assessing area market potential is used primarily by ___________.

a) Consumer marketers
b) Business marketers
c) Both a & b
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Consumer marketers


Post your comment

You may like