Developing marketing strategies and plans - MCQs with answers - Part IV

Developing marketing strategies and plans - MCQs with answers - Part IV


Assessing Growth Opportunities

1. For intensive growth, the company first considers whether it could gain more market share with its current products in their current market, using a _________

a) Market-penetration strategy
b) Market development strategy
c) Product-development strategy
d) Diversification strategy

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) market-penetration strategy



2. Select right order of intensive growth strategies:

a) market-development strategy, market-penetration strategy, product development strategy

b) Market-penetration strategy, market development strategy, product development strategy

c) market-penetration strategy, product development strategy, market-development strategy

d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Market-penetration strategy, market development strategy, product development strategy



3. Market development strategy focuses on

a) Current products and new markets
b) Current products and current markets
c) New products and current markets
d) New products and new markets

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Current products and new markets



4. Product development strategy for achieving intensive growth focuses on:

a) Current products and new markets
b) Current products and current markets
c) New products and current markets
d) New products and new markets

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) New products and current markets



5. Acquiring one or more suppliers for integrative growth is

a) Horizontal integration
b) Forward integration
c) Backward integration
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Backward integration



5. Acquisition of competitors for integrative growth is

a) Horizontal integration
b) Forward integration
c) Backward integration
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Horizontal integration



6. In _____________ , the company would seek new products that have marketing or technological synergies with existing product lines appealing to a new group of customers.

a) Concentric diversification
b) Horizontal diversification
c) Conglomerate diversification
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Concentric diversification



7. In________, the company can develop new products that are technologically unrelated to its current product line and still can appeal to its current customers.

a) Concentric diversification
b) Horizontal diversification
c) Conglomerate diversification
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Horizontal diversification



8. In_________, the company may seek new opportunities that have no relation with its current technology, products, or markets.

a) Concentric diversification
b) Horizontal diversification
c) Conglomerate diversification
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: c) Conglomerate diversification



9. Gary Hamel believes that

a) Senior management hammers out the strategy and hands it down.
b) Imaginative ideas on strategy exist in many places within a company
c) The strategy comes from outside the organization
d) None of the above

View Answer / Hide Answer

ANSWER: b) Imaginative ideas on strategy exist in many places within a company



10. Redefining how company gets paid or create innovative new revenue streams is _______ of Business innovation.

a) Value capture dimension
b) Brand dimension
c) Networking dimension
d) Offerings dimension

View Answer / Hide Answer

ANSWER: a) Value capture dimension


Post your comment

You may like