English Grammar and correct usage test - Dec 03, 2014

English Grammar and correct usage test – Dec 03, 2014


1. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

In 1 language, an ego state may be 2 phenomenologically as a coherent system of feelings, and 3 as a set of coherent 4 patterns. In more practical terms, it is a system of 5 accompanied by a related set of behavioural patterns.

i. a. Technical b. Technicals c. Technicality d. Technique
ii. a. Describe b. Describes c. Describing d. Described
iii. a. Operation b. Operations c. Operationally d. Operational
iv. a. Behavioural b. Behaviour c. Behave d. Behaves
v. a. Feeling b. Feelings c. Feel d. Feels

i. a, ii. d, iii. c, iv. a, v. b
i. c, ii. c, iii. a, iv. a, v. c
i. a, ii. d, iii. b, iv. a, v. a
i. b, ii. b, iii. c, iv. a, v. d
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. a, ii. d, iii. c, iv. a, v. b




2. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. The lioness gave birth to 2 beautiful cubs.
ii. They managed to have highly sophisticated machine to drill deep wells in the desert region.

a. Generate
b. Produce
c. Bore
d. Instil
e. Shove
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Bore




3. Rearrange the below mentioned alternatives to form a coherent paragraph.

A. We are all one; everyone is yourself.
B. When you give yourself to another person or group, you always receive more than what you give.
C. Some call this tithing; some call it sharing.
D. To open the floodgates of abundance, you must begin by giving away what you have.

a. DCBA
b. ABCD
c. CDBA
d. BCDA
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. DCBA




4. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. Manisha asked her mother why she did not like sports.

a. Why you do not like sports?
b. Why did you not like sports?
c. Manisha asked her mother, “Why you do not like sports.”
d. Manisha asked why she did not like sports.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Manisha asked her mother, “Why you do not like sports.”




5. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. The trees were blown down by the wind.

a. The trees were blown down by the wind.
b. The wind blew down the trees.
c. The wind blow down the trees.
d. The winds blows down the trees.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. The wind blew down the trees.




6. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. India is an very old country with a great past.
b. India is a oldest country with a great past.
c. India is the very old country with a great past.
d. India is a very old country with a great past.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. India is a very old country with a great past.




7. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. My horse was to do her usual slow gallop after prodding a half mile.
ii. The couple did a galop in their engagement ceremony.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. If both the sentences are correct




8. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. I realises that a statesman or a man who has to deal with public affairs cannot ignore realities and cannot act in terms of abstract truth.

a. I realised that a statesman or a man who has to deals
b. I realise that a statesman or a man who has to deal
c. I realise that a statesman or a man who had to deals
d. I realise this a statesman or a man who has to deal
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. I realise that a statesman or a man who has to deal




9. Choose the correct spelling for the below given words.

a. Resembelance
b. Resemblance
c. Resenblance
d. Resembelence
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Resemblance




10. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. The Pathan took out a knife. His intention was to frighten the old man.

A. The Pathan took out a knife to frighten…
B. The Pathan frightened the old man by…
C. The Pathan with a knife frightened the old…

a. A & C
b. Only B
c. A & B
d. B & C
e. All
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. A & B


Post your comment

    Discussion

  • RE: English Grammar and correct usage test – Dec 03, 2014 -vankat (12/08/14)
  • faltu hai

You may like