English Grammar and correct usage test - Dec 10, 2014

English Grammar and correct usage test – Dec 10, 2014


1. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. A woman ought to be something more than a household drudge. This is according to a higher conception of woman’s sphere.

A. According to a higher conception of..
B. A concept of woman’s sphere is higher than mere household of drudgery.
C. Household drudgery should not restrict women.

a. Only A
b. Only B
c. A & B
d. B & C
e. A & C
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Only A




2. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. These cars are produced in Italy.

a. Italy will produce these cars.
b. Italy produces these cars.
c. Italy shall produce these cars.
d. Italy will produce these cars.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Italy produces these cars.




3. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. Rakesh said, “How hot the soup is!”

a. Rakesh exclaimed that the soup was hot.
b. Rakesh said that the soup was hot
c. Rakesh says that the soup was hot
d. Rakesh told that the soup was hot.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Rakesh exclaimed that the soup was hot.




4. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. He would not listen to us at all
b. And it was quite apparent that
c. He had other different sources of information
d. Than what we were relying on
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. He had other different sources of information




5. Fill in the blanks to complete the below mentioned sentence.

i. Do not force me to ____ you on this issue; I am not at all convinced.

a. Agree upon
b. Concur with
c. Join over
d. Equate with
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Concur with




6. Rearrange the below given alternatives to form a coherent paragraph.

A. We are so filled with the blissful radiation and effervescent joy from within that we forget our problems for a while.
B. We may be burdened by sorrows of life.
C. We may be suffering physical pain; we may be experiencing financial difficulties with the economic crisis, falling stock prices, and a slowing economy; or face problems at work or the loss of our jobs.
D. Yet, when we meditate and tap into the spiritual realm within, suddenly, for that time, our attention is focused within, and all problems seem to disappear.

a. ACDB
b. DCBA
c. CDBA
d. BCDA
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. BCDA




7. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. It’s tempted to quit before you start.
b. It’s tempting to quit before you start.
c. It’s tempting to quit before your start.
d. It’s temptings too quit before you start.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. It’s tempting to quit before you start.




8. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

If we truly want to 1 the autumn of life, let us sit in 2 and turn our lives into perpetual spring. We can learn to meditate on the Light and Sound of God. Then, each time we meditate on the Light and Sound, we will be 3 with the 4 force that can turn the autumn of life into a springtime garden of 5.

i. a. Escape b. Escaped c. Escapes d. Escaping
ii. a. Meditate b. Meditation c. Meditated d. Meditating
iii. a. Connect b. Connected c. Connection d. Connecting
iv. a. Blossom b. Blossoming c. Blossoms d. Blossomed

i. a, ii. b, iii. d, iv. c
i. c, ii. b, iii. c, iv. b
i. b, ii. a, iii. d, iv. c
i. a, ii. b, iii. c, iv. a

View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. a, ii. b, iii. d, iv. c




9. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of all the two words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. I implored before her numerous times but devoid of any result.
ii. The president asked the generals to put the scheme into operation.

a. Influence
b. Effect
c. Expression
d. Consequence
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Effect




10. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. Illegal immigrants from Europe poured into Melbourne
ii. New ships were built specially for the emigrants.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. If both the sentences are correct


Post your comment

You may like