English Grammar and correct usage test - Dec 12, 2014

English Grammar and correct usage test – Dec 12, 2014


1. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. This cylinder must
b. Not be made
c. To stand
d. Close to the fire
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: e. No error




2. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. We will have to examine you again.

A. You will have to be examined again.
B. You must be examined again.
C. You should be examined again.
D. You shall be examined again.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: A. You will have to be examined again.




3. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. Mr. Shah said, “There are many boats in the harbour.

A. Mr. Shah says that there are many boats in the harbour.
B. Mr. Shah told that there are many boats in the harbour.
C. Mr. Shah said that there were many boats in the harbour.
D. Mr. Shah tells that there are many boats in the harbour.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. Mr. Shah said that there were many boats in the harbour.




4. Which alternative will best replace the below given sentence.

i. An Irish or Scottish dish made from potatoes and cabbage.

A. Colander
B. Colcannon
C. Cola
D. Coitus
View Answer / Hide Answer

ANSWER: B. Colcannon




5. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. Credit must go to Indian _____, for developing hybrid varieties which have boosted up food grains production.

A. Economists
B. Agriculturists
C. Agronomists
D. Entomologists
View Answer / Hide Answer

ANSWER: C. Agronomists




6. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. He cannot afford a car. He is too poor.

A. He is too poor to afford…..
B. He so poor that he cannot……
C. He cannot afford a car as he is……

a. Only A
b. Only A & C
c. Only B & C
d. Only C
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Only A




7. Rearrange the below given alternatives in between 1 and 6 to form a coherent paragraph.

i. He was a monk.

A. On hearing, this, the king’s ego was affected and he decided to fill the bowl.
B. People started pouring food into the bowl, but it never got filled.
C.  He had a begging bowl, which would never get filled.
D. He instructed his subjects to fill it.

vi. The king asked the monk, “What is the secret of this bowl not getting filled?” The monk answered, “It is made of human skull.”

a. ABCD
b. DCBA
c. CADB
d. BACD
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. CADB




8. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. Severe residents said the army had fled the assault
b. Several residents says the army had fled the assault
c. Several residents told that the army had fled the assault
d. Several residents said the army had fled the assault
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Several residents said the army had fled the assault




9. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

When one 1 quality tries to dominate us, rather than merely 2 it we should 3. Interestingly, though we are more with one aspect at this time, there are other 4 aspects lying dormant in us that may change our 5 later.

i. a. Particular b. Particularly c. Particulars d. Articulating
ii. a. Execute b. Executed c. Executing d. Executes
iii. a. Introspected b. introspecting c. introspects d. Introspect
iv. a. Contradict b. Contradictory c. Contradictories d. Contradicting
v. a. Position b. Positions c. Positioned d. Positioning

i. a, ii. c, iii. d, iv. b, v. a
i. a, ii. b, iii. b, iv. d, v. c
i. c, ii. c, iii. c, iv. c, v. d
i. d, ii. a, iii. d, iv. a, v. a
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. a, ii. c, iii. d, iv. b, v. a




10. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of all the two words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. Mr. Parikh soon received a great admiration from his colleague for his fair and frank dealings.
ii. There was a considerable rise in the value of money with the sharp de – intensification of prices.

a. Acclamation
b. Assessment
c. Resilience
d. Appreciation
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Appreciation


Post your comment

You may like