English Grammar and correct usage test - Dec 17, 2014

English Grammar and correct usage test – Dec 17, 2014


1. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. He would fain have desired liberty, but all hope of it was gone.
ii. They then feign injury and are able to escape in an ambulance.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. If both the sentences are correct




2. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. The appear of the white flags prompted a police investigation, who ruled out any terrorist link.

a. They appear of the white flags
b. The appearance of the white flags
c. The appearance on the white flags
d. No change
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. The appearance of the white flags




3. In the below mentioned analogy; choose the correct from the alternatives that displays the same relation and can replace the question mark.

i. Ecology : Environment :: Histology : ?

a. Fossils
b. History
c. Tissues
d. Hormones
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Tissues




4. Choose the correct alternative that forms a logical word from the jumbled parts.

F I K S R
1 2 3 4 5

a. 12543
b. 15243
c. 23451
d. 12345
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. 15243




5. Choose the correct spelling for the below given word.

a. Sluggish
b. Slugish
c. Sloggish
d. Slouggis
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Sluggish




6. Choose the odd man out.

a. Producer
b. Director
c. Investor
d. Financier
e. Entrepreneur
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Director




7. Rearrange the following alternatives to complete the below mentioned sentence.

A. Weight control can improve the chances of conception
B. And reduce risks
C. Decrease chances of miscarriage
D. Especially during childbirth.

a. BADC
b. DCBA
c. ACDB
d. ABCD
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. ACDB




8. Choose the correct meaning of the idiom or phrase given below.

i. An Indian summer

a. a period of joy that comes rather late in a person’s life
b. look miserable
c. to feel intensely for
d. to maintain composure
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. a period of joy that comes rather late in a person’s life




9. Choose the correct antonym for the below given word.

WAIVER

a. Remission
b. Refusal
c. Sanction
d. Renunciation
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Sanction




10. Choose the correct synonym for the below given word.

ABNEGATION

a. Forbearance
b. Sanction
c. Indulgence
d. Admittance
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Forbearance


Post your comment

You may like