English Grammar and correct usage test - Dec 18, 2014

English Grammar and correct usage test – Dec 18, 2014


1. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. This rule does not hold good in his case.
ii. They failed to put themselves to the work with dedication and missionary spirit.

a. Accede
b. Secede
c. Apply
d. Devote
e. Adjust
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Apply




2. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

He further 1 to recollect that these feelings of inferiority were 2 from his childhood – his authoritarian parents, a 3 of normal lively adolescence and a lack 4 an early independence training, 5 in to his stunted personality.

i. a. Went b. Gone c. Goes d. Go
ii. a. Derive b. Derives c. Deriving d. Derived
iii. a. Lacks b. Lack c. Lakh d. Lacking
iv. a. Often b. On c. Of d. Is
v. a. Resulting b. Resulted c. Results d. Result

i. a, ii. b, iii. a, iv. a, v. a
i. a, ii. d, iii. b, iv. c, v. a
i. d, ii. b, iii. a, iv. a, v. c
i. c, ii. d, iii. c, iv. d, v. b
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. a, ii. d, iii. b, iv. c, v. a




3. Rearrange the below mentioned alternatives to form a coherent paragraph.

A. He bravely set to work and learn that a man attains full stature from the moment he accepts himself as he is.
B. When Abir discovered all this, his shyness diminished considerably.
C. He now realised that what he called his ‘shyness’ did not exist!
D. He realised further that his whole life had been based on this illusion of perfection which he had developed in order to obtain peace of mind and a defence against his feelings of inferiority.

a. BCAD
b. DCBA
c. BCDA
d. ABCD
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. BCAD




4. Which alternative will best replace the below given sentence.

i. The part of the throat that contains the vocal cords and the narrow opening between them.

a. Epiglottis
b. Oesophagus
c. Oral Cavity
d. Glottis
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Glottis




5. Choose the odd man out.

a. Ballot
b. Manifesto
c. Election
d. Vote
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Election




6. Choose the correct alternative that forms a logical word from the jumbled parts.

A S C E N T
1 2 3 4 5 6

a. 123456
b. 654123
c. 456321
d. 236145
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. 123456




7. Choose the correct synonym for the below given word.

CHARISMATIC

a. Winsome
b. Sweet
c. Appealing
d. Elegant
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Appealing




8. Choose the correct meaning of the underlined idiom or phrase given below in the sentence.

i. Doris braved the elements and reached in time for the ceremony.

a. To reveal
b. To tell
c. Of the nobility
d. To go on in bad weather
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. To go on in bad weather




9. Choose the correct antonym for the below given word.

FLAMBOYANT

a. Plain
b. Bombastic
c. Flashy
d. Ornate
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Plain




10. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. People could hear the music from blocks away.

a. The music was heard from blocks away.
b. The music will be heard from blocks away.
c. The music should be heard from blocks away.
d. The music could be heard from blocks away.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. The music could be heard from blocks away.


Post your comment

You may like