English Grammar and correct usage test - Dec 19, 2014

English Grammar and correct usage test – Dec 19, 2014


1. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. I said, “She has been teaching in that school since 2009.”

a. I said that she had been teaching in that school since 2009
b. I told that she had been teaching in that school since 2009
c. I say that she has been teaching in that school since 2009
d. I wanted to say that she has been teaching in that school since 2009
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. I said that she had been teaching in that school since 2009




2. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. Dad allowed me to pursue a career in modelling.

a. I am allowed by my dad to pursue a career in modelling
b. I am allowed by dad to pursue a careers in modelling
c. I was allowed by my dad that I could pursue a career in modelling
d. I was allowed by my dad to pursue a career in modelling
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. I was allowed by my dad to pursue a career in modelling




3. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. The Russians set fire to Moscow. The French were forced to quit it.

A. The French were forced to quit Moscow because…
B. The French were forced to quit Moscow while the Russians set….
C. The Russians having set fire to Moscow, the French were forced…

a. A only
b. C only
c. A & C only
d. B & C only
e. All
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. A & C only




4. The below given sentences have three words marked in bold. The meaning of all the three words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. My wife’s views do not fall in harmony with mine.
ii. They failed to give a warm welcome to him on his arrival at the station.
iii. They have signed an agreement which has ended their age – old hostility for ever.

a. Accord
b. Agree
c. Verify
d. Similar
e. Treat
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Accord




5. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. He was 27 years old and rode about town on a grey pony.

ii. You mean you don't know that Southern fried bread is like a miniature corn poner - but glorified?

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. If only sentence i is correct




6. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. Credit must go to Indian ____, for developing hybrid varieties which have boosted up food grains production.

a. Economists
b. Agronomists
c. Agriculturists
d. Entomologists
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Agronomists




7. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. From next Friday will begin the First Test.
b. Between India and Australia, the tickets for which
c. Have been sold out even as clearly as
d. Last Sunday
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Have been sold out even as clearly as




8. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. Cynicism has eaten into the administration in the state, leaving it unable for action. A senior official in the state said to me, “This is the first place to prove the truth of Karl Marx: the state has actually withered away!”

a. Leaving it unable for action
b. Leaving it without the will to act
c. Making it bereft through action
d. Incapacitating the will towards action
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Leaving it without the will to act




9. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. The government propose to lower the fiscal deficit to 3 %of GDP by 2016-17.
b. The government proposed lower the fiscal deficits to 3 % of GDP by 2016-17.
c. The government proposes to lowers the fiscal deficits to 3 % of GDP by 2016-17.
d. The government proposes to lower the fiscal deficit to 3 % of GDP by 2016-17.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. The government proposes to lower the fiscal deficit to 3 % of GDP by 2016-17.




10. Rearrange the below mentioned alternatives to form a coherent paragraph.

A. There is no shortcut in life but there is a path.
B. The path is based on principles revered throughout history.
C. If there is one message to glean, it is that a meaningful life is not a matter of speed or efficiency.
D. It’s much more a matter of what you do and why you do it, than how fast you get it done.

a. ABCD
b. BCDA
c. CDBA
d. DBAC
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. ABCD


Post your comment

You may like