English Grammar and correct usage test - Dec 20, 2014

English Grammar and correct usage test – Dec 20, 2014


1. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. The weather was fine. We played cricket.

a. Because the weather was fine…..
b. The weather being fine, we …….
c. We played cricket as the weather was fine
d. All of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. The weather being fine, we …….




2. Rearrange the below given alternatives to form a coherent paragraph.

A. The best way to get better at anything and to be successful is to face the weaknesses we all possess.
B. Everyone has weaknesses and in order to be better, think clear, act appropriately, and succeed, you have to identify the areas you need to improve on and then take action to turn your weaknesses into strengths.
C. There is no better gratification than being successful.
D. Accept that you are in for some hard work but the results will be incredible.

a. ABCD
b. DCBA
c. CDBA
d. BACD
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. ABCD




3. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. You would want to developing your potential to its fullest.
b. You will wanted to develop your potential to its fullest.
c. You will want to developed your potentially to its fullest.
d. You will want to develop your potential to its fullest.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. You will want to develop your potential to its fullest.




4. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. She seems offended _____ my remarks.

a. Upon
b. At
c. For
d. With
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. At




5. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. He was chose leader
b. By acclamation
c. Of the crowd
d. And not by secret ballot
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. He was chose leader




6. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

1 a business plan as your very first step if you are 2 to build a business. 3 you will be searching for investors or not, 4 plan will be the blueprint to 5 success.

i. a. Create b. Creation c. Created d. Creates
ii. a. Planned b. Plan c. Planning d. Plans
iii. a. Neither b. Either c. Weather d. Whether
iv. a. Thin b. This c. That d. Then

i. b, ii. a, iii. c, iv. d
i. d, ii. b, iii. a, iv. c
i. a, ii. c, iii. d, iv. b
i. c, ii. d, iii. b, iv. a
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. a, ii. c, iii. d, iv. b




7. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. Sachin said, “I can’t understand this topic, mom. Please help me.”

a. Sachin told his mother that he couldn’t understand that topic and wanted his mom to help him.
b. Sachin asked his mother that he couldn’t understand that topic and wanted his mom to help him.
c. Sachin says to his mother that he couldn’t understand that topic and wanted his mom to help him.
d. Sachin wanted to tell his mother that he couldn’t understand that topic and wants his mom to help him.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Sachin told his mother that he couldn’t understand that topic and wanted his mom to help him.




8. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. The school will not show the new cartoon film to children.

a. The new cartoon film shall not be shown by the school.
b. The new cartoon film should not be shown by the school.
c. The new cartoon film will not be shown by the school.
d. The new cartoon film may not be shown by the school.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. The new cartoon film will not be shown by the school.




9. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of all the two words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. His was the only remark which was relevant to the topic being conversed in the classroom.
ii. To keep a check on the insurgence of terrorist activities happening in the country, numerous vigilance posts were set up along the border.

a. Observation
b. Notice
c. Inspection
d. Assertion
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Observation




10. Choose the correct spelling for the below given word.

a. Procastinating
b. Procrastinating
c. Procrestinating
d. Pocrestinating
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Procrastinating


Post your comment

You may like