English Grammar and correct usage test - Nov 10, 2014

English Grammar and correct usage test – Nov 10, 2014


1. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. The resort rooms are very comfortable. They have a good view of the mountains.

a. And
b. Still
c. As
d. Also
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. And




2. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. The two brothers are
b. Quarrelling again
c. Each one wants
d. The cake and neither of them have any manners
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. The cake and neither of them have any manners




3. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. The vice president of the local bank spoke for a half an hour and told his colleague that he, his colleague, must consider finding a new job.

a. For a half an hour and told his colleague to consider finding a new job
b. For a half an hour and told his colleague that he must consider to find a new job
c. For half an hour telling his colleague that he must find a new job
d. For a half hour telling his colleague that he would be looking for a new job
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. For a half an hour and told his colleague to consider finding a new job




4. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. The mechanic said, “Your car was ready last night.”

a. The mechanic says that my car had been ready last night.
b. The mechanic said that your car was ready last night.
c. The mechanic said that my car had been ready the night before.
d. The mechanic will say that my car had been ready the night before.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. The mechanic said that my car had been ready the night before.




5. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. Nearly all successful scientists have ______ the importance of preparedness of mind.

a. Emphasising
b. Emphasised
c. Emphasis
d. Emphasiser
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Emphasised




6. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. They found the thief guilty of murder.

a. The thief is found guilty of murder.
b. The thief will be found guilty of murder.
c. The thief would be found guilty of murder.
d. The thief was found guilty of murder.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. The thief was found guilty of murder.




7. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. The art of pleasing are very necessary one to possess but a very difficult one to acquire.
b. The art of pleasing is a very necessary one to possess but a very difficult ones to acquired.
c. The art of pleasing is a very necessary one to possess but a very difficult one to acquire.
d. The art of pleasing is a very necessary one to possess but a very difficulty one to acquire.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. The art of pleasing is a very necessary one to possess but a very difficult one to acquire.




8. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

To give himself the time he felt he 1, Leonardo jettisoned traditional fresco technique. True fresco – buonfresco – means that you have to 2 while the plaster is still wet, that

gives you at most a day to paint any given area of wall. And you have to paint fast – if you make a 3, your only option is to slather on a new 4 of plaster and 5 again.

i. a. Needed b. Need c. Needs d. Needful
ii. a. Painted b. Paints c. Painting d. Paint
iii. a. Mistakes b. Mistaken c. Mistake d. Mistaking
iv. a. Layering b. Layer c. Layered d. Layers

i. d,ii. b,iii. c, iv. d
i. b,ii. c,iii. c, iv. d
i. a,ii. b,iii. c, iv. d
i. a,ii. d,iii. c, iv. b
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. a,ii. d,iii. c, iv. b




9. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. Manjeeri is really a gifted girl, well trained or educated in such social arts as conversation, art and music etc.
ii. The mission was achieved successfully, which boosted their morale further.

a. Performed
b. Accomplished
c. Success – oriented
d. Virtuous
e. Finished
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Accomplished




10. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. The feted water mingles with hot sticky air laden with the stench of sweaty fights.
ii. The flight was fetid by inaugural ceremonies in both cities.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.


Post your comment

You may like