English Grammar and correct usage test - Nov 14, 2014

English Grammar and correct usage test – Nov 14, 2014


1. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. I tried to make her comprehend the consequences. She negated to listen.

a. Since
b. Lest
c. Also
d. But
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. But




2. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. We are not
b. To abuse
c. Our hardly won
d. Liberty
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Our hardly won




3. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. As the shrill, piercing sound of the sirens approached, several of my neighbours’ dogs start to howl.

a. Approached, several of my neighbours’ dogs start
b. Approached, several of my neighbours’ dogs started
c. Approach, several of my neighbours’ dogs starts
d. Approach, several of my neighbours’ dogs start
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Approached, several of my neighbours’ dogs started




4. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. “Please carry your own towels”, the hotelier told us.

a. The hotelier suggested us to carry our own towels.
b. The hotelier advised us to carry our towels.
c. The hotelier suggested us to carry own towels.
d. None of the above
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The hotelier suggested us to carry our own towels.




5. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. Externalists just ______ bad fortune instead of trying to work out why they fell over and how to _____it happening again.

a. Blames…. Prevent
b. Blame…..Prevents
c. Blame…… Preventing
d. Blame….Prevent
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Blame….Prevent




6. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. The instructor praised him.

a. He is praised by the instructor.
b. He was praised by the instructor.
c. The instructor wanted to praise him.
d. He would praise the instructor.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. He was praised by the instructor.




7. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. Early restored tried to stop Leonardo’s paint dropping off by applying a mixture of glue and oil.
b. Early restores try to stop Leonardo’s paint dropping off by applying a mixture of glue and oil.
c. Early restores tried to stop Leonardo’s paint dropping off by applying a mixture of glue and oil.
d. Early restores tried to stopping Leonardo’s paint dropping off by applying a mixture of glue and oil.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Early restores tried to stop Leonardo’s paint dropping off by applying a mixture of glue and oil.




8. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

This thesis 1 many eminent economists. Says W N Hegde, former chairman of the President’s Council of 2 Advisers: ‘I think we have to be very, very 3 in 4 that inflation is the enemy of the 5.

i. a. Impress b. Impressed c. Impresses d. Impression
ii. a. Economic b. Economics c. Economy d. Economise
iii. a. Carefully b. Careful c. Cared d. Caring
iv. a. Suggest b. Suggested c. Suggesting d. Suggests
v. a. Poorer b. Poorest c. Pored d. Poor

i. c, ii. a, iii. b, iv. c, v. d
i. d, ii. b, iii. d, iv. d, v. c
i. a, ii. c, iii. b, iv. a, v. a
i. b, ii. b, iii. c, iv. c, v. d
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. c, ii. a, iii. b, iv. c, v. d




9. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. Repeated denials and criticism of a child makes him stubborn.
ii. Because of unyielding approach of union leaders no agreement could be reached.

a. Firm
b. Adamant
c. Rebellious
d. Admonishing
e. Disturbing
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Adamant




10. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. Magazines explained how to introduce flaire and colour.
ii. It makes quite the impression on the newly initiated, as flames flare from the box.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. If only sentence ii is correct



Post your comment

You may like