English Grammar and correct usage test - Nov 17, 2014

English Grammar and correct usage test – Nov 17, 2014


1. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. The Principal says, ‘The young people of today are tomorrow’s leaders.’

a. The principal says that the young people of today are the next day’s leaders.
b. The principal says that the young people of that day are the next day’s leaders.
c. The principal said that the young people of that day are the next day’s leaders.
d. The principal said that the young people of yesterday are today’s leaders.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The principal says that the young people of today are the next day’s leaders.




2. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. I used torchlight. It was very dark by then.

a. And
b. As
c. By
d. Then
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. As




3. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. When the professor
b. Entered the class
c. No less than
d. Ten boys were present
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. No less than




4. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. But this are a static view.
b. But these is a static view.
c. But this is a static views.
d. But this is a static view.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. But this is a static view.




5. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. You should open the door.

a. The door should be opened by you.
b. The door will be opened by you.
c. The door would be opened by you.
d. The door might be opened by you.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The door should be opened by you.




6. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. If you are really not feeling well, you _______ a doctor.

a. May see
b. Should better see
c. Had better see
d. Would rather see
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Should better see




7. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. The characteristic genius of the Indian mind is not to shake the beliefs of the common man but to leading them through stages to the understanding of the deeper philosophical meaning behind their beliefs.

a. But to facilitating them via stages
b. But no effect them vis – a – vis stages
c. But to lead them by stages
d. But to leading them through stages
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. But to lead them by stages




8. In the below given passage, there are blanks which are numbered. Fill in the blanks choosing the correct alternative mentioned against each number.

It is 1 these days to talk of national competitive advantage. Not just 2, but politicians and bureaucrats are 3 beginning to use this phrase. This is a valuable concept, but it is 4 to fall into the mercantilist trap of believing the nations compete in the global market and policy – makers 5 the market share.

i. a. Fashionable b. Fashion c. Fashions d. Fashioning
ii. a. Business b. Businessmen c. Businesses d. Businessed
iii. a. Increase b. Increasing c. Increasingly d. Increased
iv. a. Easier b. Easiest c. Ease d. Easy
v. a. Determine b. Determination c. Determined d. Determines

i. a, ii. b, iii. c, iv. d, v. a
i. c, ii. d, iii. d, iv. c, v. c
i. d, ii. b, iii. c, iv. d, v. a
i. a, ii. c, iii. a, iv. a, v. d
View Answer / Hide Answer

ANSWER: i. a, ii. b, iii. c, iv. d, v. a




9. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. It is a collective venture of us all and, therefore, everyone has an equal stake in it.
ii. He felt great pain at the knee and high connection which had got injured in the accident.

a. Joint
b. Rendezvous
c. Mutual
d. Connexion
e. Frame
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Joint




10. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. The suspects were released on bail pending further investigations.
ii. We bought a bal of straw and left it in the backyard.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. If only sentence i is correct


Post your comment

You may like