English Grammar and correct usage test - Nov 19, 2014

English Grammar and correct usage test – Nov 19, 2014


1. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. But this are a static view.
b. But these is a static view.
c. But this is a static views.
d. But this is a static view.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. But this is a static view.




2. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. When the professor
b. Entered the class
c. No less than
d. Ten boys were present
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. No less than




3. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. I used torchlight. It was very dark by then.

a. And
b. As
c. By
d. Then
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. As




4. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. The Principal says, ‘The young people of today are tomorrow’s leaders.’

a. The principal says that the young people of today are the next day’s leaders.
b. The principal says that the young people of that day are the next day’s leaders.
c. The principal said that the young people of that day are the next day’s leaders.
d. The principal said that the young people of yesterday are today’s leaders.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The principal says that the young people of today are the next day’s leaders.




5. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.

i. The suspects were released on bail pending further investigations.
ii. We bought a bal of straw and left it in the backyard.

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. If only sentence i is correct




6. Rearrange the following alternatives to complete the below mentioned sentence.

A. He laid emphasis on
B. Appealing to
C. Human element
D. And sentiment

a. ABCD
b. DCBA
c. CDBA
d. BDCA
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. ABCD




7. In the below mentioned analogy; choose the correct from the alternatives word that displays the same relation.

i. Fish : Shoal

a. Shark : School
b. Whale : Herd
c. Elephant : Flock
d. Audience : Theatre
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. Shark : School




8. Choose the correct spelling from the below given options.

a. Concertena
b. Concertina
c. Cuncertina
d. Concertinaa
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Concertina


Post your comment

You may like