English Grammar and correct usage test - Nov 24, 2014

English Grammar and correct usage test – Nov 24, 2014


1. The sentence given below is mentioned in Direct/ Indirect Speech. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Indirect/ Direct speech.

i. She said, “She is learning music.”

a. She says that she is learning music
b. She said that she was learning music
c. She tells that she is learning music
d. She told that she is learning music
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. She said that she was learning music




2. The sentence given below is mentioned in Active/ Passive Voice. Choose the correct alternative that best expresses the sentence in Passive/ Active Voice.

i. He explained the solution to me.

a. The solution was explained to me
b. The solution should be explained to me
c. The solution might be explained to me
d. The solution will be explained to me
View Answer / Hide Answer

ANSWER: a. The solution was explained to me




3. Two sentences are given below. Combine both the sentences in a way so that the meaning of both the sentence should remain the same. Choose the correct option.

i. The thief had been in prison before. He received severe sentences.

A. The thief had been in prison before and had received….
B. The thief had received severe sentences when he was…
C. The thief was in prison before he had received…

a. A only
b. B only
c. A & B
d. B & C
e. All
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. A & B




4. The below given sentences have two words marked in bold. The meaning of both the words remains the same in context to the sentence, find the meaning for the words.

i. We must live, struggle and die for a mission.
ii. He failed to produce any reason for his having behaved the way he did.

a. Purpose
b. Explanation
c. Cause
d. Goal
e. Target
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. Cause




5. There are 2 sentences given below with two homonyms typed in bold which may be either mis – spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully

and decide on their correctness on the basis of the bold words.


i. The ultimate result is that it is a potpourri of several things, none completed and none entirely believable.
ii. 12 bishops, headed by the primate Ussher, solemnly protested that "to tolerate popery is a grievous sin."

a. If only sentence i is correct
b. If only sentence ii is correct
c. If both the sentences are correct
d. If both the sentences are incorrect but can be corrected by interchanging the words marked in bold.
e. If both the sentences are incorrect and cannot be interchanged as well.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. If both the sentences are correct




6. Fill in the blanks to complete the following sentence.

i. He is by temperament an _____, and does not mix with people.

a. Ascetic
b. Invertebrate
c. Expatriate
d. Introvert
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. Introvert




7. A sentence has been divided into four parts. Choose the alternative that contains error.

a. I had scarcely recovered from fever
b. Than I caught a severe cold again --
c. And was advised to take leave for two more days
d. And be in bed
e. No error
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. Than I caught a severe cold again




8. Choose the best alternative that can replace the underlined portion in the below given sentence.

i. Despite protests from some animal protection groups, state health officials have ordered the killing of stray dogs in Bangalore and that the owned ones be vaccinated.

a. That the stray dogs in Bangalore should be killed, with the owned ones being vaccinated
b. The stray dogs in Bangalore being killed and the owned ones to be vaccinated.
c. The stray dogs in Bangalore killed, with the owned ones vaccinated
d. That the stray dogs in Bangalore be killed and the owned ones vaccinated
View Answer / Hide Answer

ANSWER: d. That the stray dogs in Bangalore be killed and the owned ones vaccinated




9. Four sentences on the same theme are given. Choose the best alternative that represents the sentence grammatically and logically correct.

a. The company response was not quick enough.
b. The company's responses was not quick enough.
c. The company's response was not quick enough.
d. The company's response were not quick enough.
View Answer / Hide Answer

ANSWER: c. The company's response was not quick enough.




10. Rearrange the below mentioned alternatives to form a coherent paragraph.

A. Thus, we’re not in control of our lives, principles are.
B. Universal laws or principles do.
C. Basing our happiness on our ability to control everything is futile.
D. While we do control our choice of action, we cannot control the consequences of our choices.

a. ADCB
b. BCDA
c. CDBA
d. DBAC
View Answer / Hide Answer

ANSWER: b. BCDA


Post your comment

You may like